Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež kritizoval pohádkovou idealizaci Vánoc

Ze světa / vlu / / 26. prosince 2013 23:34
Papež kritizoval pohádkovou idealizaci Vánoc

Papež František
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Řím - Papež František dnes v rámci modlitby Anděl Páně (Angelus) na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu kritizoval moderní "pohádkové" vnímání Vánoc. To prý podává o svátcích falešný, sentimentální obrázek, jenž nemá v evangeliích žádnou oporu. Sedmasedmdesátiletá hlava římskokatolické církve také odsoudila diskriminaci křesťanů ve světě, a to i v zemích, kde je náboženská svoboda teoreticky garantována platnými zákony.

"Boží spása v sobě zahrnuje boj proti hříchu při průchodu úzkými dveřmi Kříže," poznamenal papež na svatého Štěpána, což je první křesťanský mučedník, jehož připomínkou se slaví druhý svátek vánoční.

"To je cesta, jakou Ježíš jasně ukázal svým učedníkům, jak o tom dnes evangelia podávají svědectví," dodal papež, podle něhož "autentický smysl vtělení" spojuje "Betlém a Kříž".

František se snaží obnovit důvěru v římskokatolickou církev pokorným, jednoduchým a spontánní chováním a zaměřením na nejchudší a nejslabší. Po svém březnovém nástupu do funkce mluvil již několikrát o potřebě "návratu k opravdovému duchu zrození".

Agentura ANSA připomíná, že den před Štědrým dnem papež například vyzval k tomu, aby se lidé během Vánoc více oddávali Bohu, než útratám a oslavám. V dnešní modlitbě věnoval papež své myšlenky i křesťanům ve světě, kteří jsou "nespravedlivě obviňováni a vystavováni násilí všeho druhu". "Nespravedlnost by měla být odsouzena a vykořeněna," řekl papež a dodal, že příkoří páchaná na křesťanech jsou v současnosti četnější než za raného období křesťanství.

O zemích omezujících práva křesťanů se papež jmenovitě nezmínil, Vatikán z toho ale dlouhodobě kritizuje především muslimské státy. Kritiku však Svatý stolec v minulosti zaměřil i na některé bohaté západní země, které omezují využívání náboženských symbolů na veřejných místech.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 75)