Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Jsme připraveni na mírové rozhovory, vzkázal Asad papežovi

Ze světa / vlu / ČTK / 28. prosince 2013 20:39
Jsme připraveni na mírové rozhovory, vzkázal Asad papežovi

Bašár al-Asad
Autor: Wikipedia.org / Fabio Rodrigues Pozzebom / Creative Commons

Vatikán/Damašek / Aktualizováno - Syrský prezident Bašár Asad ve vzkazu, který poslal papežovi Františkovi uvedl, že jeho vláda je připravena na mírové rozhovory, které se mají uskutečnit v lednu v Ženevě. Jak ale prezident dodal, ostatní země musejí přestat vojensky a logisticky podporovat "teroristické skupiny", které se do občanské války v Sýrii zapojily. S odvoláním na syrskou státní agenturu o tom informovala americká CNN.

Asad poslal papežovi vzkaz po své delegaci v sobotu. Vatikán ale nezveřejnil jeho obsah. Syrská agentura SANA nicméně uvedla, že prezident mimo jiné ocenil slova, která František pronesl během svého středečního poselství Městu a světu. Papež tehdy vyzval všechny válčící strany, aby ukončily násilí a umožnily obětem konfliktu přístup k humanitární pomoci.

Jak syrský prezident ve vzkazu uvedl, krize v zemi prý "bude vyřešena prostřednictvím národního dialogu mezi Syřany, bez zásahů ze zahraničí. Syřané si tak budou moci určit svou budoucnost pomocí voleb".

Vzkaz, který do Vatikánu přivezla syrská vládní delegace, si osobně převzal státní sekretář Svatého stolce, arcibiskup Pietro Parolin. Ten prý syrským představitelům řekl, že papež dění v Sýrii neustále sleduje. Jak dodal, František údajně rovněž "tvrdí, že krizi je potřeba vyřešit dialogem mezi Syřany bez zahraniční intervence", napsala syrská agentura.

Mírovou konferenci o Sýrii svolala na 22. ledna Organizace spojených národů. Jednání označované jako Ženeva 2 má připravit politické řešení syrského konfliktu za účasti zástupců vlády i opozice. První konference se konala loni, byla ale bez účasti syrské vlády a opozice.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)