Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 125 lety se narodil Josef Beran, jediný Čech pohřbený po boku papežů

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / ČTK / 29. prosince 2013 15:34
Před 125 lety se narodil Josef Beran, jediný Čech pohřbený po boku papežů

Kardinál Josef Jaroslav Beran
Autor: Wikipedia.org / Karel Miloslav Hlaváček / Creative Commons

Praha - Český římskokatolický teolog a kardinál Josef Beran, který se narodil před 125 lety, 29. prosince 1888, byl známým bojovníkem proti nacismu a komunismu. Za heydrichiády v roce 1941  byl jako rektor pražského arcibiskupského semináře zatčen, prošel pankráckou věznicí, Terezínem i koncentračním táborem v Dachau. Po válce se Beran stal pražským arcibiskupem (1946 až 1969), po únoru 1948 odmítl vyhlásit loajalitu katolické církve režimu. Bojoval za nezávislost církve a snažil se udržet její apolitičnost a svobodné školství. Kněze, kteří začali spolupracovat s komunisty exkomunikoval.

Po komunistickém převratu se razantně postavil proti pokusu odtrhnout českou katolickou církev od papeže – jeho kázání na slavnost Božího Těla v roce 1949 však přerušili najatí provokatéři. V červnu 1949 byl internován, po amnestii v roce 1963 musel žít mimo Prahu. Když ho v lednu 1965 papež Pavel VI. jmenoval kardinálem, mohl odjet na obřad do Říma, ovšem bez možnosti návratu. "Při jízdě k letišti mi ani nepovolili zastavit na Hradčanech a rouzloučit se s katedrálou," vzpomínal na své poslední chvíle ve vlasti Beran.

Ve Vatikánu se Josef Beran zapojil do práce Druhého vatikánského koncilu, kde 20. září 1965 pronesl zásadní projev O svobodě svědomí, v němž se mimo jiné vyslovil pro rehabilitaci Jana Husa. Založil také v Římě České náboženské středisko Velehrad. Později se také vydal na cesty za krajany po Evropě a zámoří, promlouval k věřícím "za železnou oponou“ z Vatikánského rozhlasu a podporoval vydávání knih a časopisů pro československé katolíky.

Beran zemřel 17. května 1969 v Římě, Československo ovšem odmítlo povolit převoz jeho ostatků, proto ho papež Pavel VI. nechal pohřbít mezi římskými biskupy v podzemí svatopetrské baziliky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)