Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež v květnu navštíví Izrael, Palestinu a Jordánsko

Ze světa / vlu / ČTK / 5. ledna 2014 16:14
Papež v květnu navštíví Izrael, Palestinu a Jordánsko

Vatikán - Papež František na jaře navštíví Izrael, Palestinu a Jordánsko. Ve funkci hlavy římskokatolické církve to přitom bude jeho první cesta do této oblasti. Papež nadcházející cestu oznámil na dnešní bohoslužbě ve Vatikánu. Cesta, o které se hovoří už několik měsíců, se uskuteční v době od 24. do 26. května.

"V atmosféře radosti tohoto vánočního období chci oznámit, že od 24. do 26. května letošního roku uskutečním pouť do Svaté země," řekl papež při tradiční modlitbě na Svatopetrském náměstí. Jeho cesta bude mít tři etapy: Ammán, Betlém a Jeruzalém.

V Jeruzalému, kde je hrob Ježíše Krista, se v rámci návštěvy uskuteční v duchu křesťanské tradice ekumenické setkání se všemi tamními představiteli křesťanských církví. Více podrobností sedmasedmdesátiletý pontifex nesdělil. Palestinci ale očekávají, že program bude zahrnovat velkou mši v Betlému, kde se podle křesťanské tradice Ježíš Kristus narodil.

Papeže Františka loni pozvali Izraelci i Palestinci. Vatikán v minulosti několikrát vyjádřil naději, že pro izraelsko-palestinský konflikt se najde spravedlivé a trvalé řešení.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás ve svém vánočním projevu vyzval poutníky z celého světa, aby u příležitosti papežovy návštěvy přišli do Svaté země. Návštěva bude podle něj příležitostí ke sblížení mezi křesťany s "jejich bratry a sestrami v Palestině".

Izraelský tisk v posledních týdnech hovořil o zklamání izraelských představitelů z toho, že návštěva papeže bude tak krátká. Papež Jan Pavel II. zůstal v roce 2000 ve Svaté zemi šest dní a jeho nástupce Benedikt XVI. tam v roce 2009 strávil pět dní.

Květnová návštěva se uskuteční v době 50. výročí od chvíle, kdy do oblasti v roce 1964 zavítal papež Pavel VI. Jeho cesta byla tehdy vůbec první návštěvou, kterou nějaká hlava římskokatolické církve v novověku uskutečnila.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)