Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nizozemský biskup se má stát patronem obětí sexuálního zneužití

Ze světa / vlu / ČTK / 6. ledna 2014 17:43
Nizozemský biskup se má stát patronem obětí sexuálního zneužití

Nizozemský biskup Franz Schraven v roce 1925
Autor: Bisdom-roermond.nl

Amsterdam - Nizozemští katoličtí duchovní navrhli úřadu papeže Františka, aby z biskupa zavražděného kvůli ochraně čínských žen v době konfliktu s Japonskem učinil patrona obětí sexuálního zneužívání. Pokud by Vatikán na jejich návrh přistoupil, mohl by podle zástupců nizozemských katolíků vylepšit obraz katolické církve, který v nedávné minulosti poškodila řada pedofilních skandálů kněžstva.

Nizozemský biskup Franz Schraven sloužil ve 30. letech minulého století v jedné z čínských diecézí nedaleko Pekingu. Po napadení Číny Japonskem bylo běžné, že čínské ženy pod pohrůžkou násilí poskytovaly sexuální služby japonským vojákům. V roce 1937 našly dvě stovky Číňanek útočiště před touto hrozbou za zdmi kláštera a Schraven je odmítl Japoncům vydat. Za to byl popraven.

Církev stále potřebuje lidi, kteří jdou po správné cestě

Nizozemská církev se nyní obrátila na Vatikán s žádostí o jeho blahořečení, aby se mohl stát patronem obětí sexuálního zneužívání. "Biskup Schraven nám ukázal, že církev stále potřebuje lidi, kteří jdou po správné cestě, kteří odsuzují zneužívání a jsou ochotni obětovat vlastní život, když je to nutné," uvedl ve zdůvodnění biskup Frans Wiertz, jehož citovala agentura AFP.

Katoličtí duchovní v řadě zemí světa - například v Německu, Rakousku, Irsku či Spojených státech - v posledních letech čelili obvinění ze sexuálního zneužívání zvláště mladých adeptů kněžského řemesla. Jen v samotném Nizozemsku bylo podle nezávislé komise pro vyšetřování sexuálních deliktů duchovních obviněno na 800 lidí. 

"Je politováníhodné, že i lidé, kteří věří v Boha, jsou vinni takovými věcmi," uvedl v prohlášení adresovaném Vatikánu Wiertz, který prý očekává od hlavy katolické církve na svou žádost pozitivní odpověď.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)