Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hejman Hašek: Na kraje se restituce nevztahují

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 17. ledna 2014 17:58
Hejman Hašek: Na kraje se restituce nevztahují

Hejman Michal Hašek
Autor: cssd.cz

Brno - Předseda Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) dnes upozornil, že podle zákona se církevní restituce nevztahují na majetek krajů. Na jednání asociace se na tomto postoji shodl s ostatními kolegy. Církev se přitom podle Haška už v několika regionech obrátila na krajské instituce s žádostí o vydání majetku na základě restitucí.

Rada jejich asociace doporučila hejtmanům, aby oslovené organizace odkázaly církve na zřizovatele a zastupitelstva krajů. "Budeme hájit jednotné stanovisko. Podle zákona platí, že co je v majetku krajů, nemá být předmětem církevních restitucí," řekl novinářům Hašek s tím, že hejtmani jsou připravení i na možné soudní spory.

Kraje žádný majetek vydávat nebudou. "Některé církve a řády zkouší, jaká bude reakce krajů. My budeme postupovat jednotně, koordinovaně a v souladu s platným zákonem. Nebudeme nic vydávat," uvedl Hašek.

Církev oslovila instituce na Vysočině nebo v Jihočeském a Olomouckém kraji. "V muzeích v Třebíči a Pelhřimově požadovala vydání korouhví a obrazu Madonny," uvedl hejtman kraje Vysočina a místopředseda Asociace krajů Jiří Běhounek (ČSSD).

Stát se chce formou restitucí majetkově vypořádat s církvemi. Plánuje, že jim vrátí část původního majetku a navíc jim vyplatí celkem 59 miliard korun. Církve by je měly obdržet během 30 let za majetek, který nemohou dostat zpět.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)