Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Praze jednala ČBK, biskupové souhlasí s dluhopisy

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 23. ledna 2014 6:38
V Praze jednala ČBK, biskupové souhlasí s dluhopisy

Ilustrační foto - Čeští a slovenští biskupové během bohoslužby v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla
Autor: Brněnské biskupství / Vít Kobza

Praha - Biskupové včera potvrdili, že část finančních náhrad v církevních restitucích může být ve státních dluhopisech, o přesné výši budou jednat s budoucí koaliční vládou premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Kardinál Dominik Duka po jednání biskupů současně řekl, že církev pociťuje u některých státních úřadů "zbytečné obstrukce" při posuzování žádostí o navrácení majetku.

Církve mají dostat zpět majetek odhadovaný na 75 miliard korun. Dále má stát během 30 let podle zákona církvím vyplatit 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Stát také postupně přestane platit platy duchovních.

Česká biskupská konference (ČBK) projednala na svém zasedání technické parametry transakce s dluhopisy, které jsou pro ni přijatelné, řekl včera ČTK generální sekretář ČBK Tomáš Holub.

Nová vláda zřejmě ale bude chtít řešit více než jen dluhopisy. Zástupci koaličních ČSSD a ANO minulý týden například uvedli, že chtějí církvím doložit, že výše náhrad v rámci církevních restitucí za nevydaný majetek je nadsazená, a to mimo jiné nadhodnocením ceny pozemků. Církev však odmítá jakékoli změny vyjednaných restitucí.

Podle Holuba by církev byla ráda, kdyby expertní stranické týmy dodržovaly dohodu a nefiltrovaly své názory dopředu přes média. Důležitá jsou podle něj fakta k jednání. "Věříme, že dojde ke vzájemné shodě s budoucí vládní koalicí," řekl Duka.

Pražský arcibiskup se také vyslovil k vyjednávání mezi ním a prezidentem Milošem Zemanem o majetkovém uspořádání na Pražském hradě. "Dohoda mezi mnou a panem prezidentem o postupu při navracení budov na pražském Hradě bude pravděpodobně realizována po jmenování nové vlády. Jak naznačil pan prezident, tak se jedná o dvě budovy. Neočekávám už žádné další komplikace," uvedl Duka na facebooku.

Na včerejším jednání ČBK se podle Holuba jednalo také o cestě všech biskupů do Vatikánu. Cesta se uskuteční po osmi letech. Holub uvedl, že 15 nejvyšších představitelů české katolické církve bude ve Vatikánu od 11. do 17. února, uzavřené setkání s papežem Františkem bude 14. února.

Biskupové ho budou informovat o činnosti církve i o majetkových záležitostech, z čehož vyplývá, že tedy i o církevních restitucích. Holub dodal, že na generální audienci papež také požehná svatováclavským korunkám pro staroboleslavské palladium země české.

Česká biskupská konference se včera také zabývala možným zřízením duchovní služby na Letišti Václava Havla pro zaměstnance letiště i cestující. Pokud půjdou jednání mezi církví a letištěm hladce, mohla by tam být zřízena ještě letos.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)