Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Chrám v Podgorici má fresku s Marxem, Engelsem a Titem v pekle

Ze světa / vlu / ČTK / 1. února 2014 16:03
Chrám v Podgorici má fresku s Marxem, Engelsem a Titem v pekle

Josip Broz Tito
Autor: Marxists Internet Archive / Creative Commons

Podgorica - Nový pravoslavný chrám Kristova vzkříšení v černohorské metropoli Podgorici má zajímavou výzdobu. Fresky na jeho zdech zobrazují historické i současné osobnosti. Jsou mezi nimi dokonce i Marx, Engels, Tito... a současný předseda černohorského parlamentu Ranko Krivokapić, ovšem v pekle. Informoval o tom list Vijesti.

Výzdoba chrámu, který byl vysvěcen loni 7. října, vyvolala velkou pozornost veřejnosti. S pobavením přijala zejména informaci, že na fresce věnované peklu je i předák Sociálnědemokratické strany Krivokapić, který předsedá zákonodárnému sboru. Ani tak nepřekvapuje, že společnost mu tvoří osnovatelé komunistické ideologie Karel Marx a Bedřich Engels a bývalý jugoslávský prezident Josip Broz Tito.

Podgorický arcikněz Velibor Džomić deníku potvrdil, že podobizna skutečně patří Krivokapičovi. Podle něj si své místo v pekle zasloužil za výpady proti metropolitovi černohorsko-přímořskému Amfilohijovi.

Mezi lidmi se prý šeptá, že na fresce patronů, tedy kladných osobností, se nachází i dlouhou dobu nejvlivnější černohorský politik, premiér Milo Djukanović. Džomić to nepotvrdil, ani nevyvrátil, vyzval jen, ať se každý přijde sám podívat.

Jak to ale s podobiznami Krivokapiče a Djukanoviče opravdu je, není tak úplně jisté. Jiný představitel pravoslavné církve v Černé Hoře Dragan Mitrović totiž v rozhovoru pro bělehradský list Blic rozhodně popřel, že by vůbec nějaký černohorský politik na freskách byl.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 51)