Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Duka se zúčastní olympiády v Soči

Ze světa / kir / apha / 5. února 2014 9:21
Kardinál Duka se zúčastní olympiády v Soči

Soči 2014
Autor: Wikimedia Commons

Praha/Soči - Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP se na pozvání předsedy Českého olympijského výboru 6. – 9. února zúčastní jako člen etické komise letošních XXII. Zimních olympijských her v Soči. V den zahájení bude pro všechny účastníky sloužit bohoslužbu a požehná českému týmu.

Z podnětu Českého olympijského výboru bude pražský arcibiskup v den zahájení olympijských her 7. února sloužit v římskokatolickém kostele sv. Šimona a Judy v Soči od 10.00 hodin eucharistickou liturgii. Bohoslužba je určena pro všechny účastníky olympiády a bude sloužena v angličtině. Poté se pražský arcibiskup setká s místní farností a předá jí dar, kterým bude Pražské Jezulátko. Večer se od 20.00 hodin zúčastní slavnostního ceremoniálu na zahájení zimní olympiády.

Následující den, tedy 8. února, bude kardinál Duka od 11.00 hodin přítomen otevření českého domu. Požehná všem olympionikům i dalším členům českého týmu. V neděli 9. února bude pražský arcibiskup od 9.00 hodin sloužit liturgii pro české návštěvníky olympiády v českém centru v Soči. Poté v doprovodu prezidenta republiky Miloše Zemana a paní Ivany Zemanové zavítá do Olympijské vesnice, aby se osobně pozdravil se členy české olympijské výpravy. Odpoledne shlédne závody v rychlobruslení.

Vzor současné olympiády, antické olympijské hry, jejichž zakladatelem byl podle pověstí Hérakles, nic společného s křesťanství samozřejmě nemají. Ty novodobé ovšem ano. Málokdo ví, že olympijské heslo Citius, Altius, Fortius (Rychleji, výše, silněji) převzal zakladatel novodobých her baron Pierre de Coubertin od svého přítele dominikána Henri Didona.

Doktor teologie, spisovatel a pedagog Henri Didon (1840 – 1900) byl od dětství zároveň vášnivým sportovcem. Kromě toho, že byl skvělým kazatelem a autorem ve své době ceněných publikací, spolupracoval také s Pierrem de Coubertinem na vzniku olympijských her. Jako ředitel dominikánské koleje sv. Alberta Velikého v Arcueil zorganizoval s Coubertinem sportovní setkání církevních a necírkevních škol. V roce 1896 Coubertin pozval dominikánského kněze, aby v Aténách během novodobých olympijských her sloužil bohoslužbu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)