Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

ČSSD a ANO chtějí snížit restituční náhrady o 13 miliard

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 5. února 2014 17:01
ČSSD a ANO chtějí snížit restituční náhrady o 13 miliard

Alena Gajdůšková, místopředsedkyně ČSSD
Autor: Gajduskova.cz

Praha - Vyjednávací tým ČSSD a ANO k církevním restitucím požaduje snížení náhrad za nevydaný majetek zhruba o 13 miliard korun. Jedná také o úpravě inflační doložky a účelovém zavázání náhrad. ČTK to dnes řekla místopředsedkyně sociální demokracie Alena Gajdůšková. Podle současné dohody má stát církvím během 30 let jako náhradu za nevydaný majetek vyplatit 59 miliard korun navýšených o inflaci.

Generální sekretář České biskupské konference (ČBK) Tomáš Holub ČTK řekl, že tento návrh nebude komentovat s ohledem na domluvu s týmem, že ani jedna strana nebude dopředu do médií zveřejňovat konkrétní informace. "Já slib dodržím," uvedl Holub, který prý zatím také čeká, až ČSSD a ANO poskytnou podklady.

Zástupce ČSSD a ANO pozval Holub na pátek na jednání do Domova svaté rodiny v Liboci v Praze 6. Chce jim tam vedle jednání ukázat na praktickém příkladu, jak katolická církev nakládá s majetkem. Domov je nestátní nezisková organizace, celoročně poskytuje pobyt, prostředí pro život a integraci mentálně postižených lidí.

Gajdůšková očekává, že jednání by mohlo přinést konkrétní výsledek, pokud jde o účelovou vázanost náhrad. Naopak jednání o jejich snížení bude pravděpodobně složitější.

Strany svoje představy dnes zveřejnily. "My máme na stole nějaká čísla, o kterých budeme jednat. Církve tvrdí, že oni to mají spočítané v pořádku, my tvrdíme, že ten výpočet náš je jiný," uvedla Gajdůšková. Dodala, že rozdíl je u základní výše náhrad okolo 13 miliard korun. Obě strany se podle ní musí dobrat "k nějaké pravdě", a pokud bude potřeba, měl by věc posoudit nezávislý arbitr.

Při stanovování částky, s níž jsou prý již církve seznámeny, podle ní tým stranických odborníků vycházel z veřejně dostupných autoritativních čísel.

Dalším požadavkem dvojice vládních stran je účelová vázanost prostředků a transparentní nakládání s nimi. "Jde o to, aby minimálně měly církve povinnost podávat informaci, tak jak se podávají výroční zprávy u všech veřejných institucí," uvedla členka vyjednávacího týmu. Ideální by podle ní byla forma transparentního účtu, ale vzhledem k tomu, že se požadavek týká většího množství organizací, nebylo by to podle ní úplně jednoduché.

Církve podle zákona o majetkovém vyrovnání mají dostat nemovitý majetek, o který byly za komunismu připraveny, v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Zároveň se bude během 17 let postupně až na nulu snižovat příspěvek na podporu činnosti, který dnes činí asi 1,5 miliardy korun ročně. Církevní restituce loni posvětil Ústavní soud.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)