Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Výbor OSN kritizuje Vatikán kvůli údajnému krytí pedofilů

Ze světa / juml / ČTK / 5. února 2014 17:52
Výbor OSN kritizuje Vatikán kvůli údajnému krytí pedofilů

Ilutrační foto: Svatopetrské náměstí ve Vatikánu
Autor: Wikipedia.org / Francois Malan / Wikipedia Commons

Ženeva/Vatikán - Výbor OSN pro práva dítěte (CRC) dnes v ostře formulované zprávě kritizoval Vatikán za zatajování pohlavního zneužívání dětí duchovními. V této souvislosti vyzval vedení katolické církve, aby osoby, které se těchto zločinů dopustily nebo jsou z nich podezřelé, předalo civilním úřadům. Vatikán se proti zprávě ohradil a označil ji za ideologicky zaujatou a nespravedlivou. Podle něj ji nejspíš ovlivnily skupiny bojující za uzákonění homosexuálních sňatků.

Nezvykle otevřená zpráva je dosud nejsilnější kritikou vznesenou tímto orgánem OSN vůči katolickému duchovenstvu. Zpráva následuje poté, co CRC v polovině ledna kvůli případům zneužívání dětí vyslýchal zástupce Vatikánu, jejichž delegaci vedl arcibiskup Silvano Tomasi.

Výbor, který sleduje respektování práv dětí ve světě, Vatikán vyzval, aby vydal své archivy týkající se sexuálního zneužití desítek tisíc dětí. Tím by umožnil, aby pachatelé a "ti, kteří jejich zločiny kryli", mohli být pohnáni k odpovědnosti.

"Výbor je vážně znepokojen tím, že Svatý stolec nesdělil rozsah těchto spáchaných zločinů, nepřijal potřebná opatření k řešení případů sexuálního zneužívání dětí a na ochranu dětí a uchýlil se k politice a praxi, které měly za následek další zneužívání a beztrestnost pachatelů," zdůrazňuje dnešní zpráva výboru.

Výbor OSN odsuzuje rovněž "kodex mlčenlivosti", který je již dlouho využíván k umlčení obětí. Vatikán tak "systematicky stavěl zachování dobrého jména církve a možných pachatelů nad ochranu dětských obětí". Výbor v této souvislosti vyzývá, aby katolická církev poskytla obětem zneužívání odpovídající odškodnění.

Vatikán v první reakci ujistil, že dokument důkladně prostuduje. Krátce poté se ale vůči zprávě CRC ostře vymezil. Arcibiskup Tomasi pro rozhlasovou stanici Radio Vaticana označil závěry výboru za překroucené, nespravedlivé a ideologicky zaujaté. Podle něj prý vyznění zprávy mohly ovlivnit nevládní organizace, které bojují za uzákonění homosexuálních svazků. Vedení církve rovněž OSN odsoudilo za to, že se vměšuje do jejího "nezměnitelného" morálního učení, když kritizuje její přístup k homosexuálům, potratům a antikoncepci.

Dokument OSN také poukazuje na to, že komise, jejíž vytvoření v prosinci oznámil papež František, by měla nezávisle vyšetřit všechny případy pohlavního zneužívání dětí duchovními. Svatý stolec by měl rovněž stanovit pravidla pro povinné oznamování těchto zločinů policii.

Výbor OSN se ve svém dokumentu ale nevěnoval jen problematice pohlavního zneužívání dětí. Vatikán v něm kritizoval právě i za jeho postoj k homosexualitě, k antikoncepci a k potratům. Katolická církev by podle CRC měla změnit svůj přístup tak, aby zajistila dětem jejich práva a přístup k lékařské péči. Podle výboru se to konkrétně týká například zákazu sexuální výchovy v církevních školách, což prý může vést například k nechtěným těhotenstvím, nevhodnému sexuálnímu chování nebo nákaze pohlavními chorobami kvůli nechráněnému styku. Tím podle OSN církev porušuje Úmluvu o právech dítěte, která nezletilým zaručuje právo na nezbytnou zdravotní péči a prevenci.

Papežský úřad loni uvedl, že v důsledku případů sexuálního zneužívání změnil požadavky kladené na kandidáty kněžství, aktualizoval církevní právo a vyzval biskupskou konferenci, aby stanovila směrnice pro boj se sexuálními zločiny. Současně ale dal najevo, že nemůže být činěn odpovědným za jednání katolických institucí nebo jednotlivců ve světě a že odpovědnost za ochranu práv dětí nesou místní biskupové. Odpovědný je prý pouze za události ve vatikánském městském státu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)