Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež dnes při setkání s českými biskupy požehnal korunky k Palladiu a olešnické Panně Marii

Ze světa / MiH / ČTK / 12. února 2014 14:37
Papež dnes při setkání s českými biskupy požehnal korunky k Palladiu a olešnické Panně Marii

Papež František
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Vatikán - Papež František dnes při generální audienci ve Vatikánu požehnal korunky ke staroboleslavskému mariánskému reliéfu Palladium země české a korunu pro sochu olešnické Panny Marie. Učinil to poté, co přivítal delegaci českých biskupů v čele s kardinály Dominikem Dukou a Miloslavem Vlkem. ČTK o tom informoval mluvčí České biskupské konference Ondřej Mléčka. 

"Vítám poutníky z České republiky. Jsem rád, že mohu přijmout kardinála Dominika Duku, kardinála Vlka, dlouholetého bojovníka a obránce víry v České republice, a biskupy České biskupské konference, kteří přijeli na návštěvu Ad limina," řekl papež. Podle Mléčky tak oproti původnímu textu papež navíc zvlášť vyzdvihl kardinála Vlka. 

"Drazí bratři, vyřiďte můj pozdrav svým kněžím, řeholníkům a řeholnicím i věřícím laikům. Buďte si jisti, že se modlím za vás i za ty, které vám svěřil Pán. Modlete se také za mě. Spolu s požehnáním korunek Palladia země české uděluji ze srdce vám a české církvi apoštolské požehnání," dodal papež. 

Mariánský reliéf, jenž podle legend sahá svým původem až do prvního tisíciletí, byl v letech 1950 až 1969 uskladněn v pražském sídle komunistické tajné policie - Státní bezpečnosti. Korunky do reliéfu budou vsazeny v průběhu svatováclavských oslav 28. září 2014. Papež přijme k oficiálnímu setkání českou biskupskou delegaci v pátek. Biskupové ho budou informovat o činnosti církve i o majetkových záležitostech, tedy velmi pravděpodobně i o církevních restitucích v ČR. 

Návštěva delegace české katolické církve ve Vatikánu má název Ad limina apostolorum (zkráceně Ad limina), neboli K prahům apoštolů, jako označení pouti k hrobům apoštolů Petra a Pavla. Tradice jejich uctění sahá do nejstarších dob křesťanství. Čeští a moravští biskupové vykonali poslední návštěvu Ad limina v listopadu 2005 a setkali se přitom s tehdejším papežem Benediktem XVI. 

V pátek budou biskupové společně s dalšími českými poutníky sloužit liturgii v bazilice svatého Klimenta a připomenou si 1145. výročí smrti svatého Cyrila, jehož ostatky se tam uchovávají. V ostatní dny budou bohoslužby v hlavních římských chrámech.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)