Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Čeští biskupové dnes mají hlavní setkání s papežem - Aktualizováno

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 14. února 2014 6:58
Čeští biskupové dnes mají hlavní setkání s papežem - Aktualizováno

Ilustrační foto - Čeští a slovenští biskupové během bohoslužby v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla
Autor: Brněnské biskupství / Vít Kobza

Vatikán - Čeští a moravští biskupové v čele s kardinálem Dominikem Dukou se dnes ve Vatikánu znovu sejdou s papežem Františkem. Na dnešním oficiálním setkání bude česká biskupská delegace papeže informovat o činnosti církve i o majetkových záležitostech, tedy pravděpodobně i o církevních restitucích v České republice.

Biskupové dnes rovněž budou za účasti dalších českých poutníků sloužit mši v bazilice svatého Klimenta a připomenou si 1145. výročí smrti svatého Cyrila, jehož ostatky se tam uchovávají.

Papež František přivítal delegaci českých biskupů v čele s kardinály Dominikem Dukou a Miloslavem Vlkem už ve středu. Při generální audienci požehnal korunky ke staroboleslavskému mariánskému reliéfu Palladium země české a korunu pro sochu olešnické Panny Marie.

Papežova promluva k biskupům

Papež František při dnešním setkání s českými biskupy vyzval, aby církev své materiální prostředky využívala výlučně k duchovním účelům. František ve Vatikánu přijal delegaci českých a moravských biskupů pod vedením kardinála Dominika Duky a během jejich devadesátiminutového setkání byla řeč i o církevním majetku, informoval ČTK zástupce České biskupské konference Ondřej Mléčka.

"Zatímco po dlouhý čas církev ve vaší zemi utlačovaly režimy založené na ideologiích popírajících lidskou důstojnost a svobodu, dnes se musíte vypořádávat s jinými nástrahami, kupříkladu se sekularismem a relativismem," uvedl papež ve své dnešní promluvě. František se v závěru své řeči zmínil i o majetkových otázkách, když zdůraznil, že "materiální prostředky mají být určeny výlučně k duchovnímu poslání církve" a že majetek má být spravován "uvážlivě a transparentně, a to také za pomoci důvěryhodných a kompetentních laiků".

Že dnes byla ve Vatikánu řeč také o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, potvrdil v rozhovoru pro ČT olomoucký arcibiskup Jan Graubner. "Papežův postoj byl velmi jednoduchý a jasný: co je ukradeno, má se vrátit, to je záležitost spravedlnosti," popsal Graubner. O podrobnostech a nastavení církevních restitucí se ale podle něj nehovořilo. "(Papež) počítá s tím, že to, co jsme nějakým způsobem dohodli, je stejně už z naší strany velký ústupek, velká vstřícnost vůči státu. A jen akcentuje zodpovědnost vůči dalším generacím," řekl arcibiskup, podle nějž bylo setkání s papežem "odzbrojující".

Zástupci české katolické církve budou v rámci pravidelné návštěvy nazvané Ad limina apostolorum (K prahům apoštolů) v Římě až do 17. února. Dnes večer je ještě čeká mše v bazilice sv. Klimenta, kterou si představitelé různých slovanských zemí připomenou 1145 let od smrti sv. Cyrila. Ten je v chrámu pochován.

Setkání s papežem začalo za účasti dvou desítek biskupů a dalších hodnostářů kolem 10:30 SEČ. Skončilo pak kolem poledního, protože papeže čekal další program. U příležitosti dnešního svátku Svatého Valentýna pontifik na Svatopetrském náměstí požehnání katolickým snoubencům, kterých se tam shromáždilo asi 25.000.

Zástupci české katolické církve budou v rámci pravidelné návštěvy nazvané Ad limina apostolorum (K prahům apoštolů) v Římě až do 17. února. Dnes večer je ještě čeká mše v bazilice sv. Klimenta, kterou si představitelé různých slovanských zemí připomenou 1145 let od smrti sv. Cyrila. Ten je v chrámu pochován.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)