Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Politici jsou překvapeni restitučním nárokem křížovníků

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 17. února 2014 23:17
Politici jsou překvapeni restitučním nárokem křížovníků

Alena Gajdůšková, místopředsedkyně ČSSD
Autor: Gajduskova.cz

Praha - Politici jsou překvapeni požadavkem řádu křižovníků, který se chce u soudu domoci vydání nemovitostí v majetku obce. O případu dnes informoval deník Právo. Podle poslance za TOP 09 Stanislava Polčáka to zákon o narovnání s církvemi neumožňuje a soud by měl takovou žalobu zamítnout. Podle místopředsedkyně ČSSD Aleny Gajdůškové je to důsledkem špatně připraveného zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a koalice bude při vyjednávání s církvemi usilovat o to, aby se takových požadavků vzdaly. Řekla to ČTK.

Podle mluvčí ministerstva kultury Anny Ješátkové počítá zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi s tím, že je možné vydat pouze majetek ve vlastnictví státu. Za majetek, který je ve vlastnictví obcí, krajů či soukromých osob a který vydat nelze, církve dostávají finanční náhrady. "Problém je, že existuje spor o to, zda dotčené nemovitosti jsou skutečně ve vlastnictví obcí, nebo zda jsou ve vlastnictví státu. K posouzení otázky vlastnictví jsou příslušné jedině soudy," uvedla na dotaz ČTK Ješátková.

Generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub dnes ČTK řekl, že církve budou usilovat pouze o pozemky státu, které někdo po roce 1991 nabyl protiprávně. A se státem se chtějí také spojit při jejich vymáhání. "Nemáme jediný zájem postupovat tak, abychom poškodili obce, které získaly církevní pozemek v minulosti," řekl Holub. Katolická církev bude každou věc posuzovat individuálně. Holub ale věří, že jde o výjimečné případy.

Gajdůšková ČTK řekla, že koalice s požadavky církví na majetek obcí nepočítala. "Je to ne úplně pochopitelné a velmi prapodivné. Ale toto je jenom známka toho, jak špatně byl ten zákon udělán," řekla ČTK Gajdůšková. Zástupci koalice budou chtít na jednání s církvemi o tomto tématu mluvit. Zabývat by se tím měl i vládní monitorovací tým, který k otázce restitucí vznikne. "V této chvíli je to zřejmě na právní bitvu," konstatovala Gajdůšková.

Podle Polčáka by ale požadavek na vydání obecního majetku neměl u soudu uspět. "To, co drží stát, se vydá, co nedrží, se nahradí penězi. Chtít peníze a zároveň pozemek nejde, to je duální majetkový požadavek," řekl ČTK Polčák. "Pokud by řád i nadále chtěl uplatňovat tento postup u soudu, tak věřím, že soud majetkový nárok zamítne," uvedl Polčák, který jako advokát v minulosti zastupoval město Řevnice v podobném sporu. Církevní řád, který tehdy žádal vydání nemovitosti, svou žalobu stáhl poté, co nabyl účinnosti zákon o vyrovnání s církvemi. Soud podle Polčáka zároveň proces kvůli nabytí účinnosti zákona zastavil.

Podle předsedy KDU-ČSL a vicepremiéra Pavla Bělobrádka by měly rozhodnout soudy, jestli jsou nároky církví v žalobách na obce oprávněné. "Pokud to tak být nemá, budou zamítnuty," řekl Bělobrádek ČTK.

Jeden z autorů zákona poslanec Marek Benda (ODS) pro dnešní Právo uvedl, že paragraf, který církvím umožňuje soudit se o nezákonně vydaný majetek, do zákona dali kvůli tomu, aby umožnili církvím žádat pozemky, které pozemkový fond nezákonně vydal. Nepředpokládali prý ale, že církevní subjekty poženou k soudům i obce a soukromé osoby.

Podle deníku Právo se mohou církevní subjekty soudit o majetek, který byl vydán v rozporu s takzvaným blokačním paragrafem. Ten zakázal pozemkovému fondu nakládat s bývalým církevním majetkem. Například Rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou takto žádá vydání tří činžovních domů v pražském Karlíně, které byly převedeny na hlavní město.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)