Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Brno: Církev hledá vhodné využití pro rodný dům blahoslavené Marie Restituty

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 19. února 2014 15:48
Brno: Církev hledá vhodné využití pro rodný dům blahoslavené Marie Restituty

Obraz blahoslavené Marie Restituty v kostele sv. Brigity ve Vídni
Autor: Wikipedia.org / Geiserich77 / Creative Commons

Brno - Římskokatolická církev zvažuje, jak by mohla nejlépe využít rodný domek blahoslavené Marie Restituty v Dukelské třídě v Brně-Husovicích. Ideálním cílem je malé muzeum s řeholní komunitou. V současnosti je domek prázdný a zchátralý, nedávno jej někdo vykradl. Expozice by tam mohla vzniknout nejdříve za několik let, řekl dnes novinářům generální vikář brněnské diecéze Jiří Mikulášek. 

Marie Restituta se narodila v roce 1894 jako Helena Kafková. Rodina se brzy odstěhovala do Vídně, kde se Kafková později stala řeholnicí a pracovala v nemocnici. V roce 1943 ji nacisté popravili gilotinou za vlastizradu, jež spočívala v šíření posměšné básničky. Papež Jan Pavel II. ji blahořečil, nyní římské úřady projednávají návrh na prohlášení za svatou. 

Její rodný domek stojí na rušné Dukelské třídě, v jejímž okolí žije mnoho sociálně slabých a Romů. Přibližně před dvěma lety se objevila možnost jej odkoupit. Církev ji využila - podle Mikuláška částečně také v obavě, aby dům nebyl využíván nějakým nedůstojným způsobem. Restitutu připomíná pamětní deska, jinak je domek zavřený a zchátralý, někdejší trafika je mimo provoz. 

V části domu orientované do ulice by církev ráda vybudovala pamětní síň. V zadním traktu by se pak mohla usídlit řeholní komunita, jejíž členové - či členky - by domem prováděli a zároveň by o něj pečovali. Církev zatím nechce instalovat žádnou prozatímní výstavu kvůli obavě ze zlodějů a vandalů. 

Dům potřebuje generální opravu včetně nové střechy, náklady zatím nejsou známé. Nejprve je prý třeba vědět, kdo bude o dům pečovat. "Když to opravíme a nikdo tam nebude hlídat, mohl by to někdo vykrást. I sousední domy mají tyto problémy," uvedl Mikulášek.

V římskokatolické církvi v Rakousku i na Moravě patří Marie Restituta k vysoce uznávaným osobnostem. Její památka se v brněnské i vídeňské diecézi připomíná 29. října. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)