Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František jmenoval nové kardinály, přihlížel i Benedikt XVI.

Ze světa / vlu / ČTK / 22. února 2014 13:31
Papež František jmenoval nové kardinály, přihlížel i Benedikt XVI.

Benedikt XVI.
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Vatikán - Papež František dnes poprvé v roli hlavy římskokatolické církve jmenoval nové kardinály. Je jich 19 a pocházejí z Evropy, Afriky, Ameriky a Asie. Ceremonie ve Svatopetrském chrámu se překvapivě zúčastnil i emeritní papež Benedikt, který se na veřejnosti objevil poprvé od chvíle, kdy loni koncem února rezignoval.

Z 19 nových kardinálů je 16 mladších 80 let, což znamená, že doplní sbor kardinálů-volitelů oprávněných vybírat nového papeže. Purpur nově oblékne šest hodnostářů z Evropy, zbytek reprezentuje ostatní kontinenty. Nové kardinály mají ode dneška například Nikaragua, Korea, Burkina Faso, Filipíny či jedny z nejchudších zemí světa Haiti a Pobřeží slonoviny. Kardinálem se stal i Františkem jmenovaný vatikánský státní tajemník Pietro Parolin.

Tři z nových kardinálů jsou starší než 80 let. Mezi nimi i známá postava - 98letý Loris Francesco Capovilla, osobní sekretář někdejšího papeže Jana XXIII. Právě on byl jediný z hodnostářů, který dnes do Vatikánu osobně nedorazil. Už předem se omluvil kvůli chatrnému zdraví podlomenému vysokým věkem.

"Církev potřebuje vaši odvahu k hlásání evangelia v každém okamžiku... V této chvíli Ježíš kračí před námi. On je vždy před námi... To je zdroj naší důvěry a naší radosti," řekl František v homilii.

Sbor kardinálů-volitelů má po dnešku 122 členů, tedy hodnostářů mladších 80 let a poprvé je mezi nimi celá polovina duchovních, kteří nepocházejí z Evropy. Celkově je nyní kardinálů 218. Naposledy se počet kardinálů rozšiřoval v listopadu 2012, kdy jich Benedikt XVI. jmenoval šest.

Velké pozdvižení mezi přihlížejícími dnes způsobila přítomnost předchozího papeže Benedikta, který se v chrámu usadil do předních lavic mezi ostatní kardinály. Šestaosmdesátiletý emeritní papež v bílém rouchu se po vstupu do svatostánku pozdravil se současným pontifikem, věřící ho pak přivítali užaslým potleskem. Benedikta na ceremonii pozval současný papež František.

Benedikt žije od své loňské rezignace v ústraní a ačkoli se několikrát setkal s Františkem, na veřejnosti se za poslední rok neobjevil. Nyní se ale spekuluje, že se bude do života ve Vatikánu více zapojovat a že se možná objeví u slavnostního svatořečení bývalých papežů Jana Pavla II. a Jana XXIII., které se bude konat 27. dubna.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)