Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Cestu kříže se třemi českými umělci představí v Pelhřimově

Kultura / kir / Vlastní zpráva / 24. února 2014 23:47
Cestu kříže se třemi českými umělci představí v Pelhřimově

František Bílek a Viktor Foerster - XII. zastavení
Autor: Matice Křemešnická / Luděk Kos

Pelhřimov - V předvečer postní doby, která je spojena s pobožností křížových cest, vychází v těchto dnech zásluhou Matice Křemešnické nově upravené vydání obrazové publikace Cestou kříže. Obsahuje reprodukce čtrnácti obrazů křížové cesty, kterou pro pelhřimovský chrám sv. Bartoloměje vytvořili na sklonku devatenáctého století Viktor Foerster a František Bílek. První – a až doposud jediné – vydání z roku 1900 doprovodil básněmi v próze pelhřimovský kněz a spisovatel František Bernard Vaněk. Právě on byl v roce 1935 jedním ze zakladatelů původní Matice Křemešnické, jejíž osud poznamenala druhá světová válka a nadobro ukončil komunistický režim.

V prosinci roku 2013 byla Matice znovu obnovena a jako obecně prospěšná společnost chce navázat na aktivity původního spolku. Za svou první publikaci zvolila  knihu, která obsahuje texty jejího duchovního zakladatele. Všech 14 obrazů je možno spatřit na jejich původním místě, v kostele sv. Bartoloměje v Pelhřimově. Tam také proběhne v pátek 28. února v 18:00 slavnostní představení knihy.

Publikaci je možno objednat v E-shopu na stránkách Matice Křemešnické

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)