Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Národní památkový ústav dosud odmítl 13 církevních žádostí a ještě nic nevydal

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 24. února 2014 18:15
Národní památkový ústav dosud odmítl 13 církevních žádostí a ještě nic nevydal

Arcibiskupský zámek v Kroměříži
Autor: Wikipedia.org / Michal Bjalek / Creative Commons

Praha - Národní památkový ústav (NPÚ) z 38 církevních žádostí o majetek, které obdržel, 13 odmítl a tři další postoupil jiným institucím. Další čtyři výzvy mohou jejich žadatelé doplnit. Žádnou dohodu o vydání zatím NPÚ neuzavřel.

"Půlroční lhůty u některých výzev již uplynuly, nicméně to nebrání dalšímu posuzování a případnému uzavření dohody o vydání i po tomto termínu," řekla dnes ČTK mluvčí NPÚ Simona Juračková. Mezi nejsledovanější žádosti podané NPÚ patří kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, zámek v Kroměříži či hrad Bouzov. 

Z 38 žádostí bylo 13 odmítnuto s tím, že NPÚ není příslušen s uvedenými památkami hospodařit. Ve všech případech se jednalo o žádosti týkající se památek movitých. U jedné žádosti bylo zjištěno, že požadované předměty jsou ve správě NPÚ, ale předměty nebyly součástí církevního majetku, výzva proto byla zamítnuta. 

Další tři žádosti předal NPÚ Uměleckoprůmyslovému muzeu v Praze - v jednom případě se zjistilo, že muzeum má požadované předměty ve svých sbírkách, ve dvou případech NPÚ učinil v muzeu dotaz, zda se v něm dané předměty nacházejí. Čtyři další výzvy nesplnily podmínky zákona. "Žadatele jsme o dané skutečnosti informovali a ti ze zákona mohou výzvu doplnit," uvedla mluvčí. Ostatních 18 výzev se posuzuje.

"K dnešnímu dni Národní památkový úřad neuzavřel žádnou dohodu o vydání majetku církvi,“ uvedla generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková. Připomněla, že u movitých památek má NPÚ povinnost žadateli v první fázi oznámit, zda je předmět v jeho správě, či nikoli. Ústav však spravuje přes milion inventárních položek, často jde o soubory předmětů, které jsou na více než stovce hradů a zámků i v depozitářích na území celé ČR, v souvislosti s dějinami 20. století pak často měnily své místo. 

"Dohledávat proto jednotlivé předměty a určovat jejich původ je práce často doslova detektivní. Teprve poté, co prověříme, zda jsme s danou památkou příslušni hospodařit, posuzujeme samotnou žádost," uvádí ředitelka. Výzvy jsou podle ní často nekompletní a je třeba vyzývat žadatele k jejich doplnění. NPÚ navíc provádí vlastní rozsáhlá šetření. "Vykonáváme více úkonů, než nám zákon ukládá, abychom si byli jisti, že jednotlivé žádosti vyhodnocujeme nezpochybnitelně," dodává Goryczková. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)