Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kapucíni pomáhají Opočnu. Přihlásili se o klášter, který mu chtějí darovat

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 25. února 2014 13:24
Kapucíni pomáhají Opočnu. Přihlásili se o klášter, který mu chtějí darovat

Letecký pohled na Opočno
Autor: Wikipedia.org / Karelj / Creative Commons

Hradec Králové - Královéhradecký kraj zastavil prodej areálu bývalého kláštera v Opočně na Rychnovsku. Důvodem je žaloba na určení vlastnictví, kterou se celého komplexu domáhá řád kapucínů. Novinářům to dnes řekl radní Královéhradeckého kraje Josef Dvořák. Kapucíni již dříve oznámili, že pokud klášter získají, převedou ho radnici.

"Opočenský starosta velmi usiluje o získání našeho kláštera do majetku města. Vlastní ho totiž kraj (podle našeho názoru protiprávně) a ten ho chce prostě prodat komukoliv. Pana starostu v jeho úsilí podporujeme a pokusíme se soudní cestou zpochybnit vlastnictví kraje, abychom pak mohli o klášter požádat podle restitučního zákona a darovat ho městu Opočnu," vyjádřil se již dříve br. Bonaventura, provinciál kapucínů.

Stát převedl budovu kláštera na kraj v roce 2003, kdy v objektu fungoval ústav sociální péče. Po jeho přestěhování pro klášter kraj neměl využití. O areál má zájem opočenská radnice, kraj však bezúplatný převod odmítl. Podle znaleckého posudku kraje má areál hodnotu 8,5 milionu korun. Zhruba dva miliony korun by však stála likvidace montovaných objektů, které obsahují azbest.  

"Vyčkáme soudního rozhodnutí ve věci určení vlastnictví. Soudní proces je nezbytný k ujasnění vlastnických vztahů s ohledem k právním jistotám budoucího majitele," řekl radní Dvořák, který nechtěl odhadovat, kdy by soud mohl o věci rozhodnout. Pokud soud vlastnictví areálu krajem potvrdí, bude hejtmanství hledat zájemce o odkup znovu. 

"Předpokládali jsme, že by se cena mohla pohybovat kolem 6,5 milionu korun," doplnil Dvořák. Do konce ledna nabídku předložila soukromá firma, která nabídla 645.000 korun a opočenská radnice, která chtěla objekt získat za symbolickou korunu. Kraj za údržbu objektu platí zhruba 200.000 korun ročně. 

Starosta Opočna Štěpán Jelínek dnes ČTK potvrdil, že město již s kapucíny podepsalo smlouvu, že v případě získání areálu komplex darují městu. "Pro nás je to zásadní areál v centru města. Chtěli bychom v něm mít knihovnu, část základní umělecké školy, umístěná by v něm mohla být i expozice o historii kapucínů na Rychnovsku a výstavní prostor," řekl Jelínek. 

Další informace k případu naleznete na www.kapucini.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)