Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Synagoga ve Čkyni bude Jihočechy reprezentovat v soutěži o Památku roku 2013

Domácí zpravodajství / kir / Propamatky.cz / 26. února 2014 9:28
Synagoga ve Čkyni bude Jihočechy reprezentovat v soutěži o Památku roku 2013

Synagoga v obci Čkyně, okres Prachatice
Autor: Wikimedia Commons / Jitka Erbenová

Čkyně - Synagoga ve Čkyni bude Jihočeský kraj reprezentovat v celostátním kole soutěže Památka roku 2013, kterou pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska ve spolupráci s Národním památkovým ústavem a Ústavem územního rozvoje.

Cena se uděluje za nejlepší projekt a realizaci obnovy nemovité kulturní památky. Výběrová komise rozhodla jednomyslně, ocenila především mnohaleté úsilí čkyňských nadšenců, kteří se do obnovy památky pustili před zhruba dvaceti roky, uvedla předsedkyně jihočeské sekce a první místopředsedkyně sdružení Ivana Popelová. 

Synagoga ve Čkyni z roku 1828 je spolu se synagogou v Bechyni nejstarší dochovanou židovskou svatyní v jižních Čechách, jedinou synagogou na okrese Prachatice a jednou z posledních zachovaných vesnických synagog v Čechách vůbec. Budova synagogy byla v minulosti po architektonické a umělecké stránce znehodnocena přestavbou a adaptací na obytný dům a řemeslnou dílnu, což postihlo hlavní modlitebnu. 

V roce 1991 synagogu získala obec a za finanční podpory Židovské obce Praha byl vypracován projekt záchrany a uvedení synagogy do původního stavu. Proces obnovy trval od roku 1992 s průběžným čerpáním různých dotačních titulů. Synagoga bude díky několika nadšencům, kteří o záchranu památky bojovali přes 20 let, od března sloužit jako Regionální židovské muzeum jižních Čech. Vznikla v ní jediná funkční židovská modlitebna v kraji, zároveň bude sloužit pořádání výstav, koncertů a dalších společenských akcí. 

Do soutěže bylo v kraji přihlášeno celkem sedm projektů. Vedle obnovy synagogy ve Čkyni to byla revitalizace synagogy v Českém Krumlově, Muzeum fotografie v Jindřichově Hradci, restaurování sgrafitové výzdoby měšťanského domu ve Slavonicích, oprava Stožecké kaple na Šumavě a rekonstrukce vodárenské věže v Třeboni, kde vzniklo Asijské kulturní centrum. Vítěz celostátního kola bude vyhlášen v Písku 3. dubna.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)