Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Radikální muslimové v Sýrii vyžadují od křesťanů zlatou daň

Ze světa / juml / ČTK / 27. února 2014 7:26
Radikální muslimové v Sýrii vyžadují od křesťanů zlatou daň

Církevní budova v moderní části syrského města Rakka
Autor: Wikipedia.org / Zeledi / Wikimedia Commons

Damašek - Jedna z islámských radikálních skupin, která bojuje na severu Sýrie, vyzvala křesťany z východosyrského města Rakka, aby jí výměnou za ochranu platili odvody ve zlatě. Mají rovněž omezit projevy související se svou vírou. Autorem výzvy je Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL), který ovládá některá místa na severu Sýrie dobyté opozicí.

ISIL, v níž bojují hlavně cizinci, je považovaná za nejradikálnější z islamistických skupin bojujících proti režimu prezidenta Bašára Asada. ISIL působí také v Iráku a hlásí se k Al-Káidě.

Prohlášení vydané pro Rakku dle agentury Reuters dokládá, jak chtějí se svými územními zisky v Sýrii naložit bojující islamisté. Hodlají tam zavést systém založený na islámském právu.

ISIL si kromě dávek ve zlatě přeje, aby křesťané neopravovali své kostely ani jiné náboženské stavby, aby mimo kostely nevystavovali na odiv znaky své víry, nezvonili na zvony a nemodlili se na veřejných místech. Každý z nich má skupině zaplatit 17 gramů zlata, což je suma odpovídající poplatkům zavedeným v muslimském světě pro nemuslimy před staletími. Křesťané nesmějí dle ISIL vlastnit zbraně a prodávat muslimům vepřové maso ani víno, které sami nemají pít na veřejnosti.

Tento koncept pro komunitu nemuslimů žijících v muslimském prostoru vznikl v rané islámské době v 7. století. Zrušily ho ale osmanské reformy v 19. století.

Rakka padla jako první a zatím jediné město do rukou povstalců loni. Proti ISIL tam bojovaly členové umírněnějších islamistických skupin, ale ISIL si pozici udržela. Fronta An-Nusra, která se sice rovněž hlásí k Al-Káidě, ale nesdílí radikální názory ISIL, vyzvala tuto skupinu, aby ukončila boje s ostatními islamisty a snažila se dohodnout. Tyto boje si od začátku roku vyžádaly na 3300 mrtvých.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)