Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zítra tomu bude rok, co papež Benedikt XVI. opustil svůj úřad

Ze světa / MiH / ČTK / 27. února 2014 9:32
Zítra tomu bude rok, co papež Benedikt XVI. opustil svůj úřad

Benedikt XVI.
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Vatikán/Praha - Před rokem, 28. února 2013, opustil papež Benedikt XVI. svůj úřad. Stal se tak prvním papežem za posledních téměř 700 let, který podal rezignaci. Své rozhodnutí oznámil 11. února a vysvětlil ho zdravotními důvody. Ve funkci jej 13. března 2013 nahradil argentinský kardinál Jorge Bergoglio, který si vybral jméno František. Benedikt je nyní emeritním papežem bez formálních povinností. 

Německého kardinála Josepha Ratzingera zvolilo konkláve 19. dubna 2005. Nástupce Jana Pavla II. si zvolil jméno Benedikt XVI. a ve svých 78 letech se stal nejstarším papežem za posledních 275 let. Za téměř osm let v čele katolické církve dostál pověsti vynikajícího univerzitního profesora a konzervativce, přesto mu pontifikát pokazilo několik afér. 

Asi největší pozdvižení vyvolal v roce 2009 skandál kolem utajovaných pedofilních zločinů, jichž se několik kněží v Irsku dopouštělo po řadu let. Záhy vycházely najevo podobné případy z dalších zemí, včetně papežova rodného Německa. Skandály se ale vynořily i jinde, například ve vatikánské bance, opakovaně spojované s praním špinavých peněz. 

Benedikt XVI. proslul i tím, že se - přes své konzervativní renomé - jako nejvyšší představený římských katolíků nebránil využívání moderních technologií jako je např. Twitter, spustil také vlastní videokanál na YouTube. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)