Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Českobratrská církev evangelická vyhlásila sbírku na pomoc Ukrajině

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 2. března 2014 10:18
Českobratrská církev evangelická vyhlásila sbírku na pomoc Ukrajině

Protesty na Ukrajině začaly spontánně v noci 21. listopadu 2013, den poté, co ukrajinská vláda pozastavila přípravy pro podpis asociační dohody s Evropskou unií
Autor: Wikipedia.org / Evgeny Feldman / Creative Commons

Praha - Synodní rada Českobratrské církve evangelické(ČCE) ve středu vyhlásila dobrovolnou sbírku na pomoc Ukrajině a zároveň vyčlenila z fondu sociální a charitativní pomoci dvě stě tisíc korun na okamžitou pomoc. Cílem sbírky je vyjádřit solidaritu s lidmi, kteří zápasí o demokracii a svobodu, a ve svém úsilí potřebují podporu.

“Nyní se Kyjev vzpamatovává z nejkrvavějších dnů své novodobé historie. Vývoj situace je nejistý, ač se na zprostředkování dialogu mezi znesvářenými stranami podílejí zástupci evropských zemí a parlament zrušil některé kontroverzní zákony. Vyřešení hluboké a nebezpečné politické krize v zemi bude trvat dlouhou dobu,” píší v průvodním dopise ke sbírce  synodní kurátorka církve Lia Valková a synodní senior Joel Ruml.

Okamžitá pomoc i prostředky převyšující částku na doplnění fondu budou odeslány luterskému sboru Svaté Kateřiny v Kyjevě. Ten sídlí v centru města a aktivně pomáhá zraněným lidem z Majdanu, poskytuje ošetření, jídlo, pokrývky. Sbor chystá finanční prostředky použít na přímou pomoc zraněným a potřebným a také na podporu rodin, jejichž členové zahynuli během střetů nebo byli zraněni. Sbor bude podporovat potřebné rodiny individuálně a adresně.

Sbírka potrvá do 20. března 2014, číslo účtu, kam je příspěvky možné zasílat je 478496703/0300 s variabilním symbolem 911707.

Rada ČCE již dříve prostesty podpořila. V prohlášení z 22. února napsala, že jsou chvíle, kdy nelze volat po pokoji a ke klidu: "To v takových chvílích, kdy státní režim pronásleduje své nespokojené občany, bije je, mučí a bezostyšně zabíjí. Nelze být potichu, když se státní moc chová jako gangsterská organizace. Proto podporujeme demokratické síly na Ukrajině a mladé lidi, kteří zápasí o svobodu, demokracii a takové zřízení státu, kdy bude panovat spravedlnost, odpovědnost, právo a ohled na občany, kteří smýšlejí jinak než ti, kteří jsou právě u moci. Tohoto zápasu ukrajinských lidí si vážíme. Stojíme při nich svými modlitbami.”

Situace na Ukrajině, kterou zmítaly už několik měsíců protivládní protesty, je opět napjatá. V pátek ráno ruští ozbrojenci začaly obsazovat Krym. Ruský parlament v sobotu odsouhlasil vyslání armády do této země. Americký prezident Barack Obama včera ruskému prezidentovi řekl, že Rusko porušilo mezinárodní právo, a varoval Moskvu před následky. Zároveň Putina vyzval, aby vojáky stáhl zpět na ruské základny na Krymu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)