Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Praha 8 se hodlá soudit s řádem křižovníků o vlastnictví domů v Karlíně

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 3. března 2014 16:13
Praha 8 se hodlá soudit s řádem křižovníků o vlastnictví domů v Karlíně

Areál kláštera křižovníků v Praze na Starém Městě
Autor: Wikipedia.org / Daniel Baránek / Creative Commons

Praha - Obyvatelé čtyř domů v Karlíně se privatizace bytů zřejmě hned tak nedočkají. Radnice Prahy 8 se totiž chystá na soud s Rytířským řádem křižovníků s červenou hvězdou, který tvrdí, že mu domy patří, a podal proto žalobu na určení vlastnictví. Praha 8 naopak tvrdí, že domy jsou její, a může je tak prodat současným nájemníkům. ČTK to sdělil místostarosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS). 

"Podle našich právníků je městská část právoplatným vlastníkem," řekl ČTK Gros. Problém se týká čtyř domů ve Vítkově a Pobřežní ulici a v ulici U Nádražní lávky, v nichž je celkem 77 bytů. 

Podle prohlášení řádu, které má ČTK k dispozici, o domy přišel v noci ze 13. na 14. dubna 1950, kdy na základě "rozhodnutí politbyra KSČ došlo k vyklizení klášterů a domů, ale nedošlo k převodu vlastnictví na stát, přesto se stát začal chovat jako vlastník." 

S tím ale radnice Prahy 8 nesouhlasí. Podle ní je vlastníkem městská část. Spor mezi řádem a radnicí se poprvé rozhořel již v 90. letech 20. století. Podle radnice soud v rozsudku, který nabyl právní moci v roce 2000, je vlastníkem ona. 

Zastupitelstvo Prahy 8 již na svém únorovém jednání schválilo uzavřít se dvěma domy smlouvu o smlouvě budoucí. "Až ve zbylých domech vytvoří družstvo, je jasné, že je s nimi uzavřeme také. Jde o to, aby lidé měli jistotu, že s nimi smlouvy uzavřeme," uvedl Gros. 

Kdy bude soud spor radnice s řádem projednávat, zatím není jasné. "Ještě nebylo nařízeno jednání," dodal Gros. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)