Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Restituci vyškovského pivovaru bude patrně provázet soudní spor

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 16. března 2014 15:02
Restituci vyškovského pivovaru bude patrně provázet soudní spor

Pivovar Vyškov
Autor: Wikipedia.org / Pernak / Creative Commons

Vyškov - Olomoucké arcibiskupství zvažuje, že podá žalobu na určení, kdo je oprávněným majitelem areálu vyškovského pivovaru. Církvi se nelíbí majetkové převody, které udělal stát v 90. letech. Pokud se v budoucnu vrátí pivovar do rukou církve, chce jej arcibiskupství dál pronajímat, řekl ČTK mluvčí Arcibiskupství olomouckého Jiří Gračka. 

"Vzhledem k tomu, že v případě vyškovského pivovaru došlo k majetkovým převodům, které jsou z našeho pohledu neoprávněné, bude nutné nejprve posoudit vlastnictví, a klasická (restituční) žádost jako v případě jiných nároků souvisejících s majetkovým narovnáním tedy nemohla být podána," uvedl Gračka. 

Vyškovský pivovar spravuje stát prostřednictvím společnosti Jihomoravské pivovary. Firma byla loni podle odhadů ve ztrátě 1,7 milionu korun. Pivovar má nyní od státu pronajatý společnost Czech Beverage Industry Company. V minulosti uváděla, že má zájem ve Vyškově vařit pivo i v budoucnu. 

Arcibiskupství olomoucké vyzvalo ministerstvo zemědělství, aby se zdrželo majetkových převodů souvisejících s pivovarem i dalších podobných kroků. "Obdrželi jsme už odpověď ministerstva, v současné době ji prověřujeme a promýšlíme další kroky před případným soudním procesem," uvedl Gračka. 

Na další kroky církve čeká i stát. "Dojde-li ke zrušení privatizace majetku vyškovského pivovaru do majetku Jihomoravských pivovarů, a. s., musí dojít následně k vydání majetku oprávněné osobě. Nebude-li na základě žaloby zrušena privatizace vyškovského pivovaru, následným řešením bude opět privatizace," uvedl ředitel odboru komunikace ministerstva Hynek Jordán. 

Podle něj se církev hlásí k původnímu majetku vyškovského pivovaru, tedy zejména k budovám, které stále slouží vaření piva. "Úvahy o budoucím využití objektu jsou vzhledem k tomu, že celý proces je teprve na začátku, předčasné. Jisté ovšem je, že budeme usilovat o pronájem objektu a zda to bude se stávající společností, nebo s někým jiným, bude záviset na vzájemných jednáních," dodal Gračka 

V minulosti mělo olomoucké arcibiskupství na Moravě pivovary i v Kroměříži a Hukvaldech. Hukvaldský už nyní ani nestojí, v Kroměříži byla zastavena výroba. Vyškovský pivovar loni vyrobil 22.000 hektolitrů piva, stejně jako v roce 2012. V době, kdy jej spravoval stát, byl před zrušením. Propad výroby zastavil až nový nájemce. Ještě v 80. letech ale pivovar vyráběl přes 100.000 hektolitrů piva. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)