Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vláda dnes zřídila šestičlenný výbor, který bude monitorovat průběh církevních restitucí

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 17. března 2014 15:15
Vláda dnes zřídila šestičlenný výbor, který bude monitorovat průběh církevních restitucí

Strakova akademie, sídlo české vlády
Autor: Wikipedia.org / Packa / Creative Commons

Praha - Vláda dnes zřídila monitorovací výbor k církevním restitucím. Místo původně navrhovaných pěti členů jich bude mít šest - členkou týmu bude i ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Novinářům to řekl ministerský předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle něhož bude výbor vládu informovat čtyřikrát ročně o průběhu vydávání církevního majetku. 

"Myslím si, že je dobře, aby členové vlády nebyli v této věci odkázáni pouze na informace, které získávají z médií, protože to jsou informace do značné míry nahodilé, nesystematické, řekněme povrchní," zdůvodnil dnes Sobotka vznik týmu. 

Členy týmu, o němž se prý bouřlivě debatovalo, budou vedle Sobotky a Válkové ministr financí Andrej Babiš (ANO), vnitra Milan Chovanec (ČSSD), kultury Daniel Herman a zemědělství Marian Jurečka (oba KDU-ČSL). Stálými hosty budou zástupci státních institucí a firem, které jsou restitucemi nejvíce dotčeny, například šéfové Národní galerie, Státního pozemkového úřadu nebo Lesů ČR. 

Premiér dnes také uvedl, že na jednání vlády zaznělo několik návrhů na rozšíření výboru o další členy kabinetu, podporu ale získala jen Válková. Jako hosté na zasedání výboru mohou být zváni i další ministři, včetně například šéfa školství, průmyslu a obchodu nebo životního prostředí. Zároveň Sobotka zdůraznil že výbor je pouze poradním orgánem vlády. Nebude tak mít rozhodovací pravomoc, aby mohl zasahovat to probíhajících řízení a soudních sporů. 

Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) se vedla debata i o tom, zda má výbor vůbec smysl. "Nakonec se usoudilo, že ano, a já myslím, že i ty připomínky byly nakonec zapracovány, že to má svoje racio a že to může pomoci k určitému odklonění některých spekulací nebo některých spikleneckých teorií," uvedl. Větší informovanost je podle něj ku prospěchu věci. 

Podle šéfa vládní legislativy Jiřího Dienstbiera (ČSSD) je dobré, když bude způsob narovnání s církvemi pod veřejným dohledem a bude maximálně transparentní, když už je tak "hrubě nespravedlivý". S tím s nadsázkou souhlasil i Bělobrádek. "Já jsem rád, že (Dienstbier) uznal, že to vyrovnání je nespravedlivé. Je pravda, že církve a náboženské společnosti byly velmi velkorysé, a že udělaly obrovský ústupek ve svůj neprospěch," podotkl.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)