Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před rokem papež František celebroval inaugurační bohoslužbu

Ze světa / MiH / ČTK / 18. března 2014 12:02
Před rokem papež František celebroval inaugurační bohoslužbu

Papež František
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Vatikán/Praha - Papež František, který před rokem, 19. března 2013, celebroval inaugurační bohoslužbu, zahájil ve Vatikánu novou éru. Často se obrací k nevěřícím i k příslušníkům jiných církví, navazuje kontakty s obyčejnými lidmi a jeho usměvavá tvář je podle většinových názorů symbolem nové a otevřenější podoby katolické církve, píše ČTK. 

Na inauguraci přijelo před rokem do Vatikánu kolem 200.000 věřících. Mezi hosty byly desítky prezidentů, zástupci královských rodin, premiéři i představitelé různých církví a náboženství. Při své inaugurační liturgii na Svatopetrském náměstí papež vyzval k péči o nejslabší a nejchudší tohoto světa i k ochraně životního prostředí. Nejvyššímu pontifikovi byly na úvod mše předány nejdůležitější odznaky papežského úřadu - prsten a takzvané pallium. Na Svatopetrské náměstí přijel ve svém speciálně upraveném voze, takzvaném papamobilu, z něhož kynul nadšeným věřícím, kteří ho zdravili a mávali mu vlajkami svých zemí. Vidět byly i vlajky české. 

Český kardinál Dominik Duka po bohoslužbě papeži Františku daroval Pražské Jezulátko. "Soška se těší veliké oblibě v cizině a především v hispánském světě, odkud nový papež pochází," řekl ČTK mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora. Druhý dar, kterým byla broušená váza s motivem Panny Marie Lujanské, ochránkyně Argentiny, se kvůli napadlému sněhu zdržel v Praze na letišti. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)