Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Referendum o restitucích asi neprojde, podpoří ho jen KSČM a Úsvit

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 18. března 2014 16:33
Referendum o restitucích asi neprojde, podpoří ho jen KSČM a Úsvit

Předseda KSČM Vojtěch Filip
Autor: Wikipedia.org / Petr Novák / Creative Commons

Praha - Komunistický návrh na referendum k církevním restitucím Sněmovnou podle všeho neprojde. Vedle komunistů jej podpoří jen hnutí Úsvit, ostatní parlamentní strany chtějí hlasovat proti. Nejistý je naproti tomu osud návrhu na zrušení vojenského újezdu Brdy.

Návrh na referendum nepodpoří žádná z vládních stran. Podle sociální demokracie by byl takový postup protiústavní, hnutí ANO jej zase považuje za nedomyšlený, protože by lidové hlasování nezrušilo již uzavřené smlouvy mezi státem a náboženskými společnostmi. Navíc by podle zástupců ANO referendum vyšlo nejméně na půl miliardy korun.

Jasně referendum odmítla i třetí strana koaliční vlády - lidovci. Lidovecký ministr kultury Daniel Herman má za to, že návrh ukazuje na neschopnost vnitřní reformy u komunistů. Považuje ho za stejně logický "jako kdyby nacisté chtěli zrušit zákon o odškodňování obětí nacismu". Demokratické strany by měly podle něj návrh odmítnout.

Iniciativu tak vedle komunistů podpoří jen Úsvit, který obecně podporuje referenda, a je proto ochoten návrh pustit do dalšího čtení. ODS a TOP 09 budou jako strany, které církevní restituce prosadily, proti.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)