Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Vyšehradě se dnes koná bohoslužba za oběti nacismu a komunismu

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 20. března 2014 11:41
Na Vyšehradě se dnes koná bohoslužba za oběti nacismu a komunismu

Ilustrační foto - Bazilika svatého Petra a Pavla na Vyšehradě
Autor: Wikipedia.org / NoPlayerUfa / Creative Commons

Praha - Bohoslužbu za oběti nacismu a komunismu z řad kněží, řeholníků a řeholnic pořádá dnes večer v bazilice sv. Petra a Pavla na Vyšehradě Královská kolegiátní kapitula. Sloužit ji bude kanovník Tomáš Petráček. Po liturgii se uskuteční modlitba u Památníku obětí totalit na vyšehradském hřbitově. Na děkanství poté bude následovat Petráčkova přednáška na téma mučedníků, proroků a kolaborantů s podtitulem Několik poznámek k dějinám českého křesťanství ve 20. století. 

Bohoslužba se koná v den 621. výročí mučednické smrti sv. Jana Nepomuckého. O životě nejproslulejšího kanovníka Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla, populárního zemského patrona Čech a Bavorska, se mnoho neví. Po studiu práv na pražské univerzitě přešel do Padovy, kde na tamější univerzitě získal doktorát církevního práva. Kratší dobu působil ve farnosti sv. Havla v Praze a později byl vyšehradským kanovníkem. 

Arcibiskup Jan z Jenštejna ho jmenoval generálním vikářem. V této funkci neohroženě hájil práva církve, což ho přivedlo ke konfliktu s králem Václavem IV. Jan Nepomucký byl umučen a jeho patrně již mrtvé tělo bylo hozeno 20. března 1393 do Vltavy. Jeho socha na Karlově mostě poblíž místa, z něhož měl být shozen do řeky, se stala vzorem pro více než 30 tisíc soch stojících na mostech téměř celé Evropy. Jeho památka se připomíná 16. května v řadě zemí světa. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)