Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikánská knihovna zdigitalizuje 3000 rukopisů, které zpřístupní na internetu

Ze světa / MiH / ČTK / 21. března 2014 7:29
Vatikánská knihovna zdigitalizuje 3000 rukopisů, které zpřístupní na internetu

Vatikánská apoštolská knihovna
Autor: Wikipedia.org / Maus-Trauden / Creative Commons

Vatikán - Vatikánská knihovna se dohodla s japonskou technologickou firmou NTT Data na digitalizaci 3000 historických rukopisů, které pak budou zájemcům k dispozici zdarma na internetu. Digitalizace celkem 1,5 milionu stránek by měla trvat čtyři roky a bude stát 18 milionů eur (494,2 milionu Kč). 

Vatikán by chtěl v budoucnosti dostat na internet 82.000 rukopisů o celkovém počtu 41 milionů stránek. Celá digitalizace by měla trvat deset let. 

Vatikánská apoštolská knihovna byla založena v roce 1451 a je jednou z nejdůležitějších vědeckých knihoven na světě. Uchovává 180.000 rukopisů, 1,6 milionu knih a 150.000 tisků, kreseb a rytin, napsala agentura AP. 

Knihovna byla v 17. století oddělena od vatikánského tajného archivu. Ten uchovává veškeré písemnosti Vatikánu a obsahuje dalších 150.000 položek. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)