Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán zveřejnil složení své komise na ochranu dětí v církvi

Ze světa / vlu / ČTK / 22. března 2014 18:52
Vatikán zveřejnil složení své komise na ochranu dětí v církvi

Bývalá polská premiérka Hanna Suchocká
Autor: Flickr.com / European Parlament / Creative Commons

Vatikán - Vatikán dnes zveřejnil složení své mezinárodní komise na ochranu dětí v církevních institucích. Členové nového orgánu, jehož vytvoření oznámil papež František loni 5. prosince, mu mají podle agentur především radit, jak předcházet a potírat pedofilii.

Vatikán v prohlášení představil jména osmi členů komise s tím, že se jejich počet ještě rozroste o zástupce dalších oblastí světa. Mezi prvními experty je například bývalá polská premiérka Hanna Suchocká, někdejší oběť zneužívání ze strany kněze Irka Marie Collinsová a bostonský arcibiskup Sean Patrick O'Malley.

Podle mluvčího Vatikánu Federica Lombradi, papež František dáva jasně najevo, že ochrana nezletilých patří mezi priority církve.

Sdružení obětí pedofilních kněží se na vytvoření nové komise dívají skepticky. Americké sdružení SNAP podle agentury AFP dokonce veřejně obvinila papeže Františka, že v této otázce projevuje zastaralé myšlení a nedělá téměř nic na ochranu dětí v církvi. Velmi kritická byla i nedávná zpráva OSN k této otázce. Papež kritiku odmítl s tím, že církev již vyvíjí velké úsilí proti pedofilii.

Na počátku tisíciletí se v Irsku, Spojených státech a dalších zemích začalo mluvit o případech tisíců dětí, které se staly oběťmi sexuálního zneužívání duchovními v 60., 70. a 80 letech. Někteří vysocí preláti současně začali čelit nařčením, že chránili viníky překládáním do jiných farností, aby uchránili pověst církve.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)