Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V chrámu sv. Bartoloměje v Kolíně se letos dokončí opravy kaplí a přibudou tři nové zvony

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 24. března 2014 16:41
V chrámu sv. Bartoloměje v Kolíně se letos dokončí opravy kaplí a přibudou tři nové zvony

Chrám svatého Bartoloměje v Kolíně
Autor: Wikipedia.org / Pajast / Creative Commons

Kolín - V chrámu svatého Bartoloměje v Kolíně, jedné z nejvýznamnějších církevních památek Středočeského kraje, letos skončí oprava všech kaplí a budou v něm nainstalovány tři nové zvony. Od začátku oprav v roce 1999 už investice přesáhly 78 milionů korun, dalších asi 15 milionů si vyžádají. Opravě každé památky v chrámu předchází přibližně dvouletý výzkum, řekl ČTK farář Libor Bulín. Termín dokončení rekonstrukce chrámu zatím nedokáže odhadnout. 

Rekonstrukce chrámu katedrálního typu, který je národní kulturní památkou, začala opravou jižní věže, poté přišla na řadu severní věž a velká "parléřská" okna. "Museli jsme tam postavit lešení a přivázat k němu ta okna, aby se úplně nerozpadla, než se opraví," řekl Bulín. Podle něj stavba není vhodná pro české podmínky, kde často mrzne. Proto byla nejsložitější fází rekonstrukce oprava ochozu z dílny Petra Parléře, který kostel opravoval po požáru v roce 1349. Vodorovný ochoz není krytý střechami a zatékalo do kaplí pod ním. "Co se nám snad poprvé za existenci kostela podařilo vyřešit, je problém ochozu, který je nadimenzovaný na úplně jiné zeměpisné šířky, než je náš kraj. Stejným způsobem, jako máme terasu my, ji má třeba milánská katedrála," dodal farář. 

Hlavním investorem oprav je ministerstvo kultury, letos přispělo částkou 1,3 milionu korun, město Kolín letos investovalo 700.000 korun. "My do toho vložíme z prostředků farnosti tolik peněz, aby se dodělala nějaká smysluplná etapa," dodal Bulín. 

Na letošní rok jsou naplánovány opravy posledních dvou ze sedmi kaplí, případně se bude pokračovat v opravě vnějšího pláště. Chystá se také instalace tří nových zvonů. Termín úplného dokončení rekonstrukce chrámu si farář zatím netroufá odhadnout, záleží podle něj hlavně na příspěvcích od ministerstva kultury. 

Kostely katedrálního typu jsou v Čechách pouze čtyři, dalšími jsou katedrála svatého Víta v Praze, chrám svaté Barbory v Kutné Hoře a chrám Nanebevzetí Panny Marie v Kutné Hoře - Sedleci. Kolínský chrám je jedním z nejstarších gotických kostelů v Česku, v roce 2012 byl otevřen veřejnosti. Pravidelně se v něm konají bohoslužby a lidé jej také mohou navštívit jako každou památku s průvodcovskými službami. 

Stavba kostela započala po povýšení Kolína na královské město králem Přemyslem Otakarem II. v roce 1253. Chrám za vlády Karla IV. poničil požár, byl poškozen i při třicetileté válce. Vyhořel i v roce 1869, poté jej v duchu historicismu přestavěl Josef Mocker. Status národní kulturní památky byl chrámu udělen v roce 1995. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)