Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Gajdůšková: Pokud se nedohodneme, finanční náhrady pro církve by se mohly zdanit

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 25. března 2014 17:24
Gajdůšková: Pokud se nedohodneme, finanční náhrady pro církve by se mohly zdanit

Alena Gajdůšková, místopředsedkyně ČSSD
Autor: Gajduskova.cz

Praha - Pokud se tým sociální demokracie a hnutí ANO s církvemi o úpravě restitucí nedohodne, mohly by se zdanit finanční náhrady, které dostávají za nevydaný majetek. ČTK to dnes řekla vedoucí vyjednávacího týmu Alena Gajdůšková (ČSSD). V dohodu s církvemi prý stále doufá, uvedla. Na dnešním jednání s náboženskými organizacemi bude také požadovat, aby měl stát u vydaného majetku předkupní právo.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se začíná jednání pohybovat v uzavřeném kruhu. Schválení majetkového vyrovnání podle něj navíc připomíná hlasování v ukrajinském parlamentu. Řekl to dnes novinářům ve Sněmovně před večerním dalším kolem jednání stran s církvemi. To by přitom mohlo být poslední.

"My velmi často kritizujeme poměry na Ukrajině v posledních týdnech, ale když se podíváte na to, jakým způsobem byly schváleny církevní restituce v českém Parlamentu, tak to trošku připomínalo to, jakým způsobem se hlasovalo na Ukrajině za různých ukrajinských vlád v minulých letech," poznamenal ministerský předseda.

Sobotka kritizoval to, že se o církevních náhradách rozhodlo většinou jednoho hlasu "na poslední chvíli". U tak rozsáhlých převodů majetku to podle něj není v civilizované zemi možné.

Sociální demokraté usilují spolu s koaličním hnutím ANO o snížení finanční části církevních restitucí o 13 miliard korun, ale ani po několika měsících od zahájení jednání se dosud nedohodli. "Sociální demokracie předkládá nové a nové návrhy, ze strany církví jsme bohužel zatím ještě nenašli pochopení, to znamená ta vstřícnost církví byla zatím velmi omezená, řekl bych do značné míry formální," vyjádřil dnes Sobotka jasně názor, kdo je za to zodpovědný.

Vyjádřil také pocit, že se diskuse začíná pohybovat v "uzavřeném kruhu". Jeho kolegyně Alena Gajdůšková (ČSSD), která vyjednávací tým stran vede, už kvůli tomu začala hovořit o možných legislativních změnách v restitucích. Podle Sobotky ale nemá cenu navrhovat takové změny, než bude jednání se zástupci náboženských společností dokončeno.

Podle poslance Radka Vondráčka (ANO), který je členem vyjednávacího týmu, mohou jednání skončit již dnes. "Dnes by měla následovat nějaká, řekněme, závěrečná stanoviska, jak to obě strany uchopí a jestli jsme schopní nějaké dohody, nebo jestli potom převáží nějaká, řekněme, jednostranná opatření," poznamenal pro ČTK a Českou televizi. "Ta stanoviska byla poměrně jasná, už jste to asi možná zaregistrovali při tom předchozím vystoupení. Druhá strana jednoznačně zaujala postoj. Když by nedošlo k žádné změně, tak by asi nemělo smysl ta jednání dál protahovat."

Sobotka dnes také připustil, že vláda zatím nemá právní analýzu, jaký dopad by měla změna zákona na smlouvy uzavřené s církvemi. Navíc by takové změny podle všeho způsobily vážné problémy v koalici, protože lidovci trvají na tom, aby se církevní restituce upravovaly jen po dohodě s církvemi. Ty podle lidovců už udělaly dost ústupků.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
27%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 40)