Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Margot Käßmannová představila v Praze přípravy k výročí reformace

Domácí zpravodajství / kir / ČCE / 26. března 2014 1:02
Margot Käßmannová představila v Praze přípravy k výročí reformace

Profesorka Margot Kässmannová
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Praha - Zvláštní vyslankyně Rady evangelické církve v Německu (EKD) pro pětisetleté výročí reformace v roce 2017  a bývalá biskupka  zemské evangelické církve v Hannoveru Margot Käßmannová se v pondělí dopoledne sešla se členy synodní rady Českobratrské církve evangelické a pracovníky ekumenického oddělení, kteří se na přípravě její návštěvy také podíleli.

Při rozhovoru představila náplň své práce. „Moje poslání se prakticky naplňuje ve třech oblastech: Jednak zviditelňovat toto pětisetleté výročí v Německu – kázáním, přednáškami, vydáváním knížek a publikací. Nikoli však jenom v církevním prostředí, ale i v civilním. Dále navštěvuji partnerské církve, abychom domluvili body, kde se naše zájmy a představy o zviditelnění reformačních výročí protínají. A třetí oblastí je příprava konkrétních oslav v roce 2017. Stojím v čele týmu, který tento ohromný projekt vymýšlí, připravuje a realizuje,“ řekla Käßmannová při představení své mise v České republice.

Synodní senior Joel Ruml představil české přípravy na připomenutí významné osobnosti reformace Mistra Jana Husa, který zemřel násilnou smrtí upálením v roce 1415. V příštím roce, kdy se bude připomínat 600. výročí této události, chystá Českobratrská církev evangelická společně s Československou církví husitskou mnoho akcí. Oslavy by měly vyvrcholit dvoudenním programem v centru Prahy, kde se vystřídají ekumenická bohoslužba, přednášky, workshopy, koncerty, výstavy, program pro děti a další doprovodné akce. Zapojí se také hlavní město Praha. „Tím se chceme začlenit do širšího kontextu světové reformace a přiblížit sekulární společnosti odkaz reformátora Mistra Jana Husa nejen jako národní symbol, ale i osobnost, která má i v současné době co říci svým důrazem na pravdu, spravedlnost a demokracii. Naším úkolem je přiblížit lidem Husovo učení v jeho hloubce i všedním uplatnění,“ sdělil Ruml. Vyzdvižení významu Mistra Jana Husa bude již v příštím roce hlavním přínosem k oslavám světové reformace z české strany. Současně budeme připomínat 500 let reformace Lutherovy, jejíž hlavní oslavy se uskuteční v roce 2017.

Odpoledne pokračoval program Käßmannové rozhovorem s vedením Církve Československé husitské, večer přednáškou na německém velvyslanectví a v úterý přednáškou a rozhovorem na Evangelické teologické fakultě Univerzity Karlovy o které Magazín ChristNet.cz již informoval. 

Margot Käßmann byla v letech 1999-2009 biskupkou Hannoverské zemské luterské evangelické církve. V roce 2009 se stala předsedkyní Rady Evangelické církve v Německu, z této funkce ani ne po roce odstoupila z osobních důvodů. Poté působila jako hostovská profesorka ekumenické teologie a sociální etiky na univerzitě v Bochumi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)