Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež přijal reziganci limburského biskupa

Ze světa / juml / ČTK / 26. března 2014 13:05
Papež přijal reziganci limburského biskupa

Limburský biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Vatikán - Papež František přijal rezignaci německého biskupa Franze Petera Tebartze-van Elsta, který byl kritizován kvůli nákladné přestavbě svého sídla v Limburgu. Hlava katolické církve biskupovi pozastavila činnost již loni v říjnu, Tebartz-van Elst ale oficiálně stále zůstával v úřadu. Nyní církevní vyšetřování prokázalo, že už svou funkci nemůže vykonávat, oznámila agentura AP s odvoláním na prohlášení Vatikánu.

Odvolaného biskupa nahradí jeho kolega Manfred Grothe a Tebartz-van Elst prý dostane novou práci. Žádné bližší podrobnosti ale Vatikán neuvedl. Poznamenal pouze, že papež doufá, že věřící z Limburgu toto rozhodnutí přijmou "s ochotou znovuobjevit ovzduší shovívavosti a smíření".

O problémy v nevelké diecézi na západě Německa se Vatikán začal blíže zajímat minulý rok poté, co se na veřejnost dostaly informace o předražené přestavbě biskupského komplexu v Limburgu. Podle původního rozpočtu měla renovace sídla Tebartze-van Elsta stát zhruba 5,5 milionu eur (151 milionů Kč), konečný účet se ale vyšplhal na 31 milionů eur (852 milionů Kč).

Podle kritiků stavby byla důvodem tohoto předražení speciální přání samotného biskupa, který si rezidenci nákladně zařídil a několikrát prý nechal předělat už hotové části, se kterými nebyl spokojen.

Okázalý životní styl Tebartze-van Elsta byl Vatikánu stejně jako německým věřícím trnem v oku zvláště poté, co František po svém loňském nástupu do úřadu začal razit pojetí skromné církve, jejímž cílem je starost o chudé a o lidi na okraji společnosti.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)