Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František poprvé přijal amerického prezidenta Obamu

Ze světa / MiH / ČTK / 27. března 2014 8:45
Papež František poprvé přijal amerického prezidenta Obamu

Barack Obama, 44. prezident USA
Autor: Wikipedia.org / Pete Souza / Creative Commons

Vatikán/Aktualizováno - Papež František přijal dnes ve Vatikánu amerického prezidenta Baracka Obamu. František a Obama měli podle médií při svém vůbec prvním setkání hovořit zejména o boji s chudobou. "Jsem váš velký obdivovatel," pronesl Obama poté, co si s papežem podali ruce. Původně půlhodinová schůzka se protáhla na více než 50 minut, uvedly světové agentury.

Kolona amerického prezidenta dorazila do Vatikánu krátce po desáté hodině dopoledne, Obamu nejprve čekalo slavnostní uvítání na nádvoří a poté se vydal v doprovodu švýcarské gardy dovnitř budovy. Doprovázel ho i americký ministr zahraničí John Kerry.

Papež s Obamou si podali ruce a americký prezident pak poděkoval za možnost setkat se s hlavou katolické církve. Jak uvedl, je to pro něj velkou ctí. Další jednání již pokračovalo v soukromí mimo dohled kamer.

Prezident přivezl papežovi darem dřevěnou skříňku plnou semínek z ovocných stromů i zeleniny, které se pěstují na zahradě Bílého domu. Šlo o reakci na Františkovo prohlášení, že otevře zahrady papežské letní rezidence veřejnosti. Na truhličce bylo vyryto dnešní datum.

Americký velvyslanec v Římě John Phillips již před Obamovou návštěvou uvedl, že prezident "miluje Řím a je velmi šťastný, že se může setkat s papežem Františkem, kterého obdivuje a jehož první rok pontifikátu velmi pozorně sledoval".

"Přijel jsem do Říma, abych mu naslouchal. Jeho myšlenky nám pomáhají pochopit, jak můžeme bojovat s extrémní chudobou," prohlásil americký prezident v rozhovoru, který poskytl v souvislosti s návštěvou italskému listu Corriere della Sera.

Podle analytiků by si Obama s papežem mohl rozumět, pokud jde o témata jako je právě boj s chudobou či sociální nespravedlností. Naopak rozdílné názory mají na interrupce, používání antikoncepce a sňatky homosexuálů.

Americký prezident dorazil do Říma v noci na dnešek z Bruselu, kde jednal s představiteli EU a NATO. Z letiště Fiumicino ihned zamířil do rezidence amerického velvyslance Villa Taverna z 15. století, kde strávil noc.

Po setkání s papežem čeká Obamu jednání s jeho italským protějškem Giorgiem Napolitanem a poté s italským premiérem Matteem Renzim. Odpoledne si pak projde v doprovodu historika nejslavnější římskou památku Koloseum.

Obamovu návštěvu doprovázejí přísná bezpečnostní opatření. Prezidenta hlídá v ulicích Říma přes tisíc policistů, v pohotovosti jsou i pyrotechnici se speciálně vycvičenými psy. Prezidentovu kolonu ze vzduchu neustále sleduje vrtulník a na všech přilehlých budovách jsou rozmístěni odstřelovači.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)