Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Podle oficiální zprávy limburský biskup plýtval

Ze světa / juml / radiovaticana.cz / 28. března 2014 7:21
Podle oficiální zprávy limburský biskup plýtval

Limburský biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Limburk - Podle raportu Německé biskupské konference je biskup Franz Peter Tebartz van Elst hlavním viníkem v kauze přemrštěných nákladů na rekonstrukci biskupské rezidence. O výši cen byl informován, stojí ve zprávě, která upřesňuje, že biskup a dómská kapitula „v mnoha případech nebrali ohled na platné předpisy.“

„Cena vypracovaného projektu nepřiměřeně vzrostla, aby vyhověla přání biskupa,“ stojí v raportu. Komise, která kauzu prověřovala, zároveň konstatuje, že už v době, kdy tento biskup přišel do diecéze, byl projekt rekonstrukce dómské kapituly cenově irealistický a donutil biskupa k velkému zadlužení. Aby se pak vyhnul případným problémům, vědomě uvedl „nižší ceny“. V červnu loňského roku se ukázalo, že jde o „evidentně falešná čísla“. Vina za vzniklou situaci padá také na tzv. administrativní radu diecéze, která navýšené náklady schválila.

Limburský biskup, který ve středu odstoupil z úřadu, ve svém soukromém prohlášení svou zodpovědnost rozhodně popírá. Zdůrazňuje, že se ve finančních otázkách spolehl na kompetentní poradce, jmenovitě pak uvádí bývalého generálního vikáře. Podle svých slov vnímá biskup Tebartz-van Elst pastýřskou službu jako „svědectví pravdě“ v apoštolské posloupnosti. Biskup nemůže být manažerem, účetním a správcem na stavbě, hájí se a zdůrazňuje, že biskup v posledku nenese zodpovědnost za správní a detailní záležitosti. Jak dnes oznámil Svatý stolec, papež František v pátek limburského biskupa Tebartz-van Elsta přijme na soukromé audienci.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 51)