Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Italské a vatikánské úřady překazily pokus o podvod namířený proti vatikánské bance

Ze světa / MiH / ČTK / 30. března 2014 19:27
Italské a vatikánské úřady překazily pokus o podvod namířený proti vatikánské bance

Pohled na Svatopetrské náměstí ve Vatikánu
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Vatikán - Italské a vatikánské úřady překazily pokus o rozsáhlý podvod, jehož terčem se prý měla stát vatikánská banka. Informovala o tom dnes agentura APA. Úřady zadržely dva podezřelé a zabavily falešné cenné papíry v údajné hodnotě kolem tří bilionů eur (82 bilionů Kč). 

"Tato částka je impozantní, ačkoli je pouze symbolická, protože tu mluvíme o falešných cenných papírech," řekl agentuře AP Davide Cardia, který má na starosti operace italské finanční policie v Římě a okolí. 

Úřady zadrželi dva muže, Američana a Nizozemce, při vstupu do Vatikánu. Podezřelí se snažili přesvědčit švýcarskou gardu, že na ně čekají dva kardinálové. Ukázalo se však, že žádnou schůzku dohodnutou nemají. V jejich kufříku pak úřady objevily falešné cenné papíry. 

Vyšetřovatelé se domnívají, že podezřelí chtěli použít falešné cenné papíry, aby získali od vatikánské banky rozsáhlé úvěry. Oba muži byli podle Cardii již dříve vyšetřováni kvůli pokusu o podvod v Asii. 

Vatikánská banka, což je neoficiální název Ústav pro věci víry (Istituto per le Opere Religione, IOR), spravuje převážně peníze diecézí a církevních institucí. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)