Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Expertní komise odmítla nepodložené výhrady k restitučnímu zákonu

Domácí zpravodajství / kir / ČCE / 31. března 2014 10:50
Expertní komise odmítla nepodložené výhrady k restitučnímu zákonu

Alena Gajdůšková, místopředsedkyně ČSSD
Autor: Gajduskova.cz

Praha - V listopadu loňského roku zahájila Expertní komise církví ve složení Tomáš Holub, Karel Štícha, Jakub Kříž, Tomáš Kraus, a Petr Grulich jednání s představiteli politických stran ČSSD a ANO, které vyjádřily výhrady k zákonu č. 428/2012 Sb. o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Jak již magazín Christnet informoval, jednání expertních komisí mezi ČSSD, ANO a církvemi dotčenými příslušným zákonem skončilo na žádost církevní komise k 25. březnu 2014.

Politické strany přišly na v pořadí třetí zasedání s požadavky na změnu zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi, které tlumočila paní Gajdůšková, místopředsedkyně Senátu ČR, v těchto parametrech:

„Snížení finančních náhrad o 13 mld. Kč, zrušení inflační doložky, revize celého zákona, předkupní právo státu na nemovitý majetek vydávaný podle zákona, účelová vázanost finančních prostředků (80% poskytnutých financí na veřejné účely).“

Zástupci ČSSD nebyli podle zpravodajského serveru Českobratrské církve evangelické ani po opakovaných výzvách ochotni zveřejnit, jakým způsobem stanovili částku 13 mld., o níž by měly být církve přeplaceny.

Podle evangelíků lze výstup expertní komise církví k materiálu předloženému na jednání zástupci ČSSD a ANO rozdělit na dvě části:

1) Kapitoly A a D vycházejí z ideologicky determinovaného a deformovaného postoje k církvím a náboženským společnostem a uvádějí zřetelně nepravdivá tvrzení na podporu tohoto postoje.

2) Kapitoly B a C se soustřeďují na porovnání o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi se zákonem o půdě (zákon č. 229/1991 Sb.). Ve snaze zdůvodnit ideologicky postavenou premisu „nespravedlivých restitucí“ opomíjejí okolnosti, které této premise odporují (např. jiná konstrukce zákona, znevýhodnění církví oproti fyzickým osobám ve většině parametrů, opomíjení nezemědělských nemovitostí).

Z důvodů, které uvádí ve své reakci, expertní komise církví všechny požadavky a „výhrady“ odmítla a zároveň oznámila, že další jednání mezi církvemi a státem by se již nemělo konat na úrovni expertních komisí ohledně změn zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi, nýbrž o postavení církví ve společnosti a kooperativní spolupráci se státem. Případným partnerem pro jednání nemají být podle komise politické strany, ale vláda České republiky jako celek, komentuje ze závěru jednání komise server e-cirkev.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)