Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Slovenští aktivisté chtějí referendum o ochraně rodiny

Ze světa / juml / ČTK / 7. dubna 2014 11:03
Slovenští aktivisté chtějí referendum o ochraně rodiny

Rodina
Autor: Wikipedia / Eric Ward / Wikipedia Commons

Bratislava - Křesťanští aktivisté na Slovensku začali sbírat podpisy za vypsání referenda o ochraně tradiční rodiny a o zákazu adopcí dětí páry stejného pohlaví. Nevládní organizace Aliance pro rodinu, která petici organizuje, uvedla, že plebiscit by chtěla spojit s podzimními komunálními volbami.

Slováci by v referendu měli odpovědět na čtyři otázky týkající se rodiny a výchovy dětí. Kromě zákazu adopcí dětí osobami stejného pohlaví by se vyjádřili k tomu, zda se manželstvím bude moci nazývat pouze svazek muže a ženy a zda jen manželství bude na rozdíl od jiného soužití dvou osob přiznána zvláštní ochrana. Obyvatelé země, kde se většina lidí hlásí ke katolické církvi, by rozhodovali i o návrhu, aby školy nemohly vyžadovat účast žáků na vyučování v oblasti sexuální výchovy nebo eutanazie.

"Nabízíme Slovensku možnost říct, že nechce sociální experimenty. Nabízíme možnost říct, že pro svůj rozvoj chce zachovat jistotu funkčních institucí," uvedl mluvčí Aliance pro rodinu Anton Chromík.

Slovensko se v otázce právní úpravy manželství a soužití lidí řadí spíše ke konzervativním státům. Bratislava na rozdíl od jiných zemí včetně Česka například nezavedla registrovaná partnerství osob stejného pohlaví. V připravované novele ústavy, která v březnu prošla ve slovenské sněmovně prvním čtením, zase plánuje parlament zakotvit, že manželství tvoří svazek muže a ženy. Pokud by poslanci tento návrh definitivně schválili, jedna z otázek chystaného referenda by prakticky byla nadbytečná.

Na vypsání referenda musejí organizátoři pětice shromáždit na pětimilionovém Slovensku alespoň 350.000 podpisů. Nevládní organizace odstartovala petici o víkendu. Potřebný počet podpisů chce získat v průběhu několika měsíců tak, aby se plebiscit mohl konat společně s komunálními volbami, které jsou plánovány na listopad.

Pro platnost celostátního hlasování se na Slovensku vyžaduje účast nadpoloviční většiny občanů. Právě na této podmínce ztroskotalo až na jednu výjimku, referendu o vstupu země do EU, všech dalších šest lidových hlasování v novodobé historii Slovenska. Naposledy bylo z důvodu nízké účasti neplatné v roce 2010 referendum o snížení počtu poslanců, zrušení poplatků na rozhlas a televizi a o dalších otázkách.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)