Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Sobotka navrhl nový tým k restitucím, lidovci ho nechtějí

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 10. dubna 2014 15:58
Sobotka navrhl nový tým k restitucím, lidovci ho nechtějí

Předseda vlády ČR a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka
Autor: ČSSD

Praha - Lidovci nevidí smysl ve vzniku dalšího týmu k církevním restitucím. Šlo by ale transformovat současný vládní monitorovací tým. ČTK to dnes řekl předseda lidovců Pavel Bělobrádek v reakci na středeční jednání koalice, kde premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) koaličním partnerům představil ideu vládního vyjednávacího týmu k restitucím.

Sobotka dnes v rozhovoru s ČTK řekl, že se koaliční rada ve středu krátce tématu církevních restitucí dotkla. Informoval prý své partnery o požadavku církví přenést jednání na vládní úroveň. Nový vyjednávací tým by po krachu jednání odborných komisí ČSSD a ANO s náboženskými společnostmi o změně restitucí měl podle dosavadních představ Sobotky sestávat z jednoho nebo dvou ministrů za každou koaliční stranu.

"My jsme řekli svoje stanovisko, že v tom nevidíme žádnou přidanou hodnotu, ani žádný smysl," řekl dnes ČTK Bělobrádek, podle něhož by smysl mohlo mít jen určitým způsobem transformovat současný monitorovací tým k restitucím. Toto stanovisko lidovců ve středu tlumočil ministr zemědělství Marian Jurečka, který se schůze koaliční rady na rozdíl od Bělobrádka zúčastnil.

Církve jednání na vládní úrovni navrhly, ale zároveň se již se zástupci politických stran nechtějí bavit o změnách církevních restitucí. Chtějí diskutovat o "kooperativním modelu další spolupráce mezi státem a církvemi". Podobně to vidí šéf lidovců, podle kterého může kabinet s církvemi vést dialog o spolupráci v oblastech školství, zdravotnictví nebo charity. Naopak Sobotka dlouhodobě usiluje o změnu restitucí.

Dnes premiér ČTK řekl, že monitorovací tým, v němž je šestice ministrů, připravuje svůj první report. "Připravuje se první zpráva, to znamená, shromažďujeme data za měsíc březen. Teď v dubnu je budeme projednávat a seznámíme s nimi veřejnost, jak vypadá otázka naturálních restitucí v jednotlivých resortech," uvedl.

Církve podle zákona o majetkovém vyrovnání mají dostat nemovitý majetek, o který byly za komunismu připraveny, v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Zároveň se bude během 17 let církvím postupně až na nulu snižovat příspěvek na podporu činnosti, který dnes činí asi 1,5 miliardy korun ročně. Platnost církevních restitucí loni potvrdil Ústavní soud.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)