Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Wadowické muzeum otevřelo po rekonstrukci novou expozici o životě Jana Pavla II.

Ze světa / MiH / ČTK / 11. dubna 2014 18:56
Wadowické muzeum otevřelo po rekonstrukci novou expozici o životě Jana Pavla II.

Rodný dům Jana Pavla II. ve Wadowicích
Autor: Wikipedia.org / Gaj777 / Creative Commons

Varšava - Novou expozici zachycující život zesnulého papeže Jana Pavla II. připravilo muzeum v jihopolských Wadowicích u příležitosti blížícího se svatořečení tohoto významného představitele katolické církve. Mezi vystavenými předměty bude i pistole, kterou se v roce 1981 pokusil turecký terorista Mehmet Ali Agca papeže zastřelit. 

Muzeum, které se nachází v papežově rodném domě, středečním otevřením výstavy obnovilo provoz po několikaleté přestávce věnované rekonstrukci. Expozice dokumentuje život Jana Pavla II., občanským jménem Karola Wojtyly, od jeho dětství jako syna armádního důstojníka, přes jeho postup v církevní hierarchii až po 26leté působení v čele římskokatolické církve. 

Muzeum ve Wadowicích, kde se Wojtyla narodil 18. května 1920, se rozhodlo otevřením multimediální výstavy oslavit kanonizaci Jana Pavla II., kterou provede nynější hlava katolické církve František 27. dubna. Ukáže mezi jiným osobní věci, které Wojtyla v mládí užíval při různých sportovních aktivitách, jako tenisky či ponožky, nebo jeho sluneční brýle, rodinné fotografie a klekátko, na němž se jako chlapec a mladík modlil. 

Chybět nebude ani devítimilimetrová pistole Browning HP, z níž Agca 13. května 1981 na vatikánském Svatopetrském náměstí čtyřikrát vystřelil. Vedle jsou dále vystaveny fotografie ze setkání ve věznici, při němž papež útočníkovi udělil odpuštění. 

Agcovu zbraň přivezl v březnu z Říma do Polska ředitel muzea Dariusz Ras právě kvůli připravované výstavě. Římské úřady se rozhodly vyhovět jeho žádosti o zapůjčení pistole na tři roky. 

Papež Jan Pavel II. zemřel 2. dubna 2005 ve Vatikánu. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)