Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Velký pátek restaurace moc neřeší, maso strávníkům servírují

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 14. dubna 2014 17:27
Velký pátek restaurace moc neřeší, maso strávníkům servírují

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Robert Donovan / Creative commons

Ostrava - Restaurace na Ostravsku většinou při sestavování denní nabídky Velký pátek jako den půstu neřeší. Maso obsahuje většina servírovaných pokrmů ve většině podniků. Jsou ale i výjimky. Například restaurace hotelu Imperial v Ostravě nabídku přizpůsobuje v předvelikonočním čase pravidelně. Tradici dodržuje i kuchyně v ostravské Městské nemocnici. Tamní kuchaři se chystají i na Zelený čtvrtek. Podávat bude podle lidových zvyklostí špenát či zelí.

Velký pátek při sestavování jídelníčku na tento týden vůbec nezohledňoval například Jaroslav Zdařil, který provozuje Hospodu 56 v Hlučíně na Opavsku. "Neřešíme to. Věřících ubylo a poptávka po mase je i v tomto období velká," řekl ČTK provozovatel restaurace, která navíc denně rozváženými obědy zásobuje stovku strávníků v Hlučíně a Ostravě.

Bezmasé jídlo si ale i jeho strávníci mohou z nabídky vybrat každý den. "Bez ohledu na církevní svátky a tradice se snažíme vždy mít mezi připravovanými jídly jedno bezmasé. Například salát," řekl. Podobně k Velkému pátku přistupují i pracovníci ostravské restaurace U Rady. "Na Velký pátek se nijak zvlášť nesoustředíme. Jedno bezmasé jídlo ale nabízíme vždy," řekl ČTK tvůrce tamního jídelníčku. Podle něj se půst nijak neprojevuje na nižším zájmu lidí o maso.

Podle církevního serveru www.vira.cz je základním zvykem, který církev nařizuje na Velký pátek, půst od masa. Zdrženlivost se vztahuje na maso teplokrevných zvířat, protože bylo považováno za komfort v běžné stravě. Ryby byly naopak chápány jako pokrm chudých a půst se na ně nevztahuje. Tento půst se týká všech křesťanů od 14 let. Na Velký pátek jsou dospělí křesťané, kteří nejsou nemocní, vázáni také půstem újmy. To znamená, že do sytosti se smí najíst jen jednou za den.

Těmto náboženským zvykům jídelníček přizpůsobuje pravidelně provozní restaurace ostravského hotelu Imperial Karel Křistek. "Chceme, aby jídla z větší části vyhovovala křesťanskému pojetí Velkého pátku. Nabídneme tři jídla. Dvě z nich budou bezmasá a tematicky vhodnější," řekl. Nesouhlasí s některými kolegy. Podle něj mají zákazníci na Velký pátek větší zájem o bezmasé pokrmy.

Ještě dál jsou manažeři kuchyně v ostravské městské nemocnici. Ti vyhoví i strávníkům, kteří si chtějí dát na Zelený čtvrtek špenát či zelí, jak nařizuje lidová tradice. "Na Zelený čtvrtek bude menu zelené, na Velký pátek nabídneme z masa maximálně rybu, na Bílou sobotu připravíme koprovou omáčku a pořádný kus vepřové pečeně, na Boží hod velikonoční maso všeho druhu a konečně na Velikonoční pondělí se vejce objeví v česnekové polévce," vyjmenovala mluvčí nemocnice Magda Otáhalová.

Mluvčí ostravko-opavské diecéze Pavel Siuda ČTK řekl, že církev nezájem restaurací o respektování půstu netrápí. "Nemůžeme nikomu nařizovat, co má vařit. Navíc ve většině restaurací je vždy v nabídce jedno bezmasé jídlo. Záleží jen na rozhodnutí věřících. Do restaurací chodit nemusejí," řekl.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)