Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Někteří poslanci by byli pro zařazení Velkého pátku mezi svátky

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 14. dubna 2014 17:39
Někteří poslanci by byli pro zařazení Velkého pátku mezi svátky

Kříž - ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Praha - Někteří poslanci by byli pro zařazení Velkého pátku mezi svátky. Část zákonodárců ovšem upozorňuje na ekonomické dopady případného dalšího volného dne. Podnícení debaty na téma Velkého pátku chtějí lidovci, vyplynulo z dnešní ankety ČTK mezi stranami. Ve Sněmovně ležel návrh, jenž by den ukřižování Ježíše Krista stanovil svátkem, v předminulém volebním období. Senátní úpravu tehdy poslanci nestihli do voleb projednat.

Novou debatu chce vyvolat šéf poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola. Církevních svátků je sice podle něho velké množství a není možné, aby všechny byly dnem volna, Velký pátek by však logiku měl. Mihola připouští i širší diskusi o případné revizi svátků, kterých je nyní v českém kalendáři 13.

Velký pátek by jako svátek rádi viděli například taky Martin Komárek (ANO), Marek Benda (ODS) a místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. "Velký pátek je v tradici naší západní kultury mimořádné významný pro křesťany. A abych nebyl jen ideologický, myslím, že si zasloužíme více svátků. A ateisté to ocení také, protože Velikonoce se o jeden den prodlouží a dá se jet na krásný víkend na chatu. Takže budou spokojeni všichni," řekl Komárek.

Benda by podpořil uzákonění Velkého pátku svátkem i za cenu zrušení svátku jiného. "Jedná o nejvýznamnější křesťanský svátek a je jen postkomunistickým naschválem, že máme volné Velikonoční pondělí, a ne Velký pátek," zdůraznil.

Podobně se vyjádřila Langšádlová a argumentovala příkladem řady evropských zemí. Místopředsedkyně TOP 09 ale zároveň upozornila, že každý volný den navíc je poměrně velkou ekonomickou ztrátou.

O hospodářských dopadech hovořili i poslanci Jiří Dolejš (KSČM) a Jan Chvojka (ČSSD). "Čtyři dny volna by jistě byly příjemné, ale bude třeba obhájit, co s ekonomickými dopady takovéhoto kroku," řekl Dolejš. Chvojka se přiklání k tomu, aby se místo přidávání svátků do kalendáře stanovilo omezení obchodních řetězců, jak navrhují senátoři v čele s Františkem Bublanem (za ČSSD). "Svátků máme tak akorát a přidávat další asi není zapotřebí," uvedl Chvojka.

Senátorská předloha předpokládá, že řetězce by musely mít o sedmi státních svátcích zavřeno a o Štědrém dnu by mohly fungovat jen do poledne. Senát ji už jednou do Sněmovny poslal, poslanci ji ale nestihli v minulém období projednat. Mihola v této souvislosti zmínil možnost širšího omezení otevírací doby řetězců, a to o nedělích.

Velký pátek je svátečním dnem například v Německu a na Slovensku, zejména ale v katolických zemích na jihu Evropy. Spolu ze Zeleným čtvrtkem vychází z křesťanské tradice. Zelený čtvrtek připomíná poslední večeři Ježíše Krista s jeho učedníky, druhý pak Kristovo obětování se na kříži.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)