Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tejc: Zákon o registru smluv by se měl týkat i církví

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 15. dubna 2014 7:46
Tejc: Zákon o registru smluv by se měl týkat i církví

Jeroným Tejc, poslanec ČSSD
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Zákon o registru smluv by se mohl týkat také církví, které získají majetek v církevních restitucích. Jejich zařazení vedle státu, krajů a obcí chce docílit poslanec Jeroným Tejc (ČSSD). Církve při majetkovém vyrovnání se státem obdrží 59 miliard korun a podle Tejce by bylo dobré moci tyto peníze veřejně kontrolovat. Pokud by jeho návrh uspěl, církve by měly za povinnost zveřejňovat všechny uzavřené smlouvy, stejně jako s tím návrh zákona počítá právě u státu, krajů, obcí a firem pod ně spadajících.

"Navrhuji zahrnout všech 17 církví a náboženských společností, kterých se týká majetkové vyrovnání, do skupiny osob, jimž podle zákona o registru smluv vznikne povinnost zveřejňovat smlouvy ve veřejně přístupném registru smluv," řekl dnes novinářům Tejc.

Podle něj je výše navráceného majetku natolik vysoká, že je v zájmu zajištění transparentnosti procesu, aby vznikly podmínky pro veřejnou kontrolu využití těchto peněz. "Zároveň bychom mohli vyloučit spekulace, které se při schvalování restitucí objevily, že tento zákon pomohly prosadit některé finanční skupiny, aby z nich následně mohly profitovat," uvedl Tejc. Doplnil, že nevidí žádný důvod, proč by měly být církve výjimkou.

Zákon o registru smluv by dal státu, krajům, obcím a společnostem pod ně spadajícím za povinnost zveřejňovat všechny uzavřené smlouvy v centrálním registru. Platit by to nově mohlo pro objednávky a faktury. Smlouvy by měly platit pouze v případě jejich zveřejnění. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek minulý týden navrhl, aby tuto povinnost měly i firmy, které dostávají od státu dotace.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 51)