Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Synagoga ve Velkém Meziříčí má kontroverzní využití, změnila se v tržnici /doplněno/

Domácí zpravodajství / kir / Český rozhlas, vlastní zpráva / 15. dubna 2014 12:45
Synagoga ve Velkém Meziříčí má kontroverzní využití, změnila se v tržnici /doplněno/

Nová synagoga ve Velkém Meziříčí
Autor: Wikimedia Commons / Ben Skála

Velké Meziříčí - Některé památky na Vysočině mají zcela jiné využití, než ke kterému byly postavené. Ve Velkém Meziříčí jsou podle Českého rozhlasu památkáři i další lidé zklamaní z proměny židovské synagogy, z které je asijská tržnice. Některým občanům města se toto využití nelíbí. Synagoga je pro ně posvátné místo, kam se Židé chodili modlit, a které by mělo sloužit duchovním účelům. Stavba architekta Prokopa z r. 1870 sloužila ke svým účelům do roku 1942, kdy židovská obec zanikla deportacemi do koncentračních táborů. V obci se také nachází židovský hřbitov a vedle Nové synagogy stojí Stará synagoga.

„Původně byla okna s vitráží, byly tam židovské šesticípé hvězdy. Na atikách a nad vchodem jsou citáty z písma. Na jednom bylo napsáno: ‚Jak milý je tvůj příbytek Hospodine zástupů". Dnes ho nahradil nápis „Textil, obuv“ a synagoga má automatické dveře na fotobuňku", popisuje budovu, která je památkově chráněná, pro Český rozhlas historička Marie Ryperová. Ryperová ale nedává vinu židovské obci, která je početně malá a spravuje synagogy po celé jižní Moravě.

Vedení Velkého Meziříčí pak preferuje nějaké využití památky než žádné. Peníze za pronájem asijským prodejcům oblečení prý zaplatilo synagoze novou střechu. Zřízení muzea nebo galerie podle starosty i ředitelky velkomeziříčského muzea Ireny Tronečkové nezvládlo. Ukazují to i zkušenosti se starou synagogou. Provoz museli dotovat. Poslední schůzku mělo vedení radnice s občany před měsícem. Problém využívání nové synagogy opět probírali. Městu ale chybí peníze. Všechny žádosti o dotace se vrátily na stůl radnice s neúspěchem. Starosta navrhoval udělat v nové velkomeziříčské synagoze místo asijského tržiště staročeský hostinec. Ani tento nápad neuspěl, uzavírá Český rozhlas.

Podle wikipedie přišli Židé do města koncem 15. století, pravděpodobně v souvislosti s vypovězením z moravských královských měst. K většímu židovskému osídlení pak došlo až po třicetileté válce.  V 18. století tvořili třetinu obyvatel Velkého Meziříčí, maximální velikosti dosáhla židovská obec v roce 1857, kdy zde žilo 1116 židovských obyvatel. V Meziříčí působila ješiva a narodila se zde řada významných židovských učenců. Od konce 19. století se počet Židů v Meziříčí zmenšoval, v roce 1930 zde žilo pouze 76 osob. Židovská obec zanikla za 2. světové války a po válce nebyla obnovena.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)