Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Žďáru n.S. sehrálo 200 farníků pašijovou hru, po roční odmlce

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 16. dubna 2014 8:09

Žďár nad Sázavou - Velikonoční biblický příběh o umučení Ježíše včera ve Žďáru nad Sázavou sehrálo kolem 200 lidí. Rozsahem ojedinělou pašijovou hru pod širým nebem pořádá žďárská farnost od konce 90. let. Představení se vždy koná dva dny před Zeleným čtvrtkem, kdy si křesťané připomínají poslední večeři Ježíše s apoštoly. Před rokem se nehrálo kvůli mrazu. Dnešní počasí s poletujícími vločkami sněhu ale amatérské herce od vystoupení neodradilo.

Žďárská pašijová hra Co se stalo s Ježíšem? není jen divadlem, ale hlavně připomenutím pravého smyslu Velikonoc, uvedl režisér Petr Krábek. Do kostýmů se oblékají žďárští farníci všech věkových kategorií, od nejmenších dětí po osmdesátníky. V rolích římských vojáků se tentokrát objevili i členové delegace Kolpingovy rodiny z bavorského Höchstädtu, která se na hru přijela podívat.

Děj hry se začal odvíjet na počátku Ježíšova veřejného působení. Následovaly dramatické události, které si křesťané připomínají o velikonočních svátcích. Velkopáteční scéně dominoval na pahorku asi čtyřmetrový dřevěný kříž s ukřižovaným. Vyvrcholením představení bylo zjevení Ježíše v bílém rouchu po jeho vzkříšení z mrtvých.

Přípravy pašijové hry zaměstnávaly farníky dva měsíce. Část herců se obměnila, ale stejné je řadu let obsazení hlavních rolí. Asi 150 dobrovolníků pomáhalo při sobotním stavění kulis, vyrobených hlavně ze dřeva a dřevotřísky, v přírodním areálu na Libušíně. Generální zkouška hry se tam konala v neděli.

Tradice pašijové hry ve Žďáru začala v roce 1998, představení pravidelně sleduje několik tisíc diváků. Kvůli špatnému počasí muselo být v minulých letech zrušeno celkem třikrát.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)