Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lidovci odmítají vládní tým k církevním restitucím

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 16. dubna 2014 23:49
Lidovci odmítají vládní tým k církevním restitucím

První místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka
Autor: Jurecka.cz

Praha - Koaliční strany se dnes nedohodly na vzniku vládního vyjednávacího týmu k církevním restitucím, který chtějí sociální demokraté, ale odmítají lidovci. Na tiskové konferenci po jednání koaliční rady to oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle něhož se naopak koalice dohodla na tom, že vznikne šestičlenná expertní skupina pro ústavní změny.

Expertní tým, v němž bude mít každá z koaličních stran po dvou zástupcích, by se měl v nejbližší době zabývat především návrhem zákona o obecném referendu nebo úpravou některých prezidentských pravomocí v ústavě.

O týmu k restitucím budou podle Sobotky napříště jednat předsedové koaličních stran. Místopředseda lidovců a ministr zemědělství Marian Jurečka zopakoval postoj KDU-ČSL, že vznik dalšího týmu, když už má vláda monitorovací výbor, není potřeba. Dala by se podle něj rozšířit působnost současné šestičlenné skupiny. Podle Sobotky má ale monitorovací výbor poněkud jinou funkci než zamýšlený vyjednávací tým.

Koaliční strany dnes debatovaly i o legislativním procesu a zlepšení vzájemné komunikace, která v poslední době utrpěla několik trhlin. Dohodly se přitom na tom, že se budou navzájem informovat o připravovaných návrzích svých poslanců, tak aby se o nich nedozvídaly z médií. Většina legislativních návrhů by přitom měla jít standardní cestou přes vládní návrh.

Dohodu v tomto smyslu přivítal šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Jurečka zase prohlásil, že má z dnešního jednání, na kterém se řešil i služební zákon, dobrý pocit. Pokud vláda dokáže udržet takovou kultivovanou úroveň, bude to podle něj dobré.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)