Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Památku vzkříšení Krista uctili obyvatelé Lukavce na Novojičínsku tradiční jízdou na koních

Domácí zpravodajství / kir / čtk / 21. dubna 2014 14:38
Památku vzkříšení Krista uctili obyvatelé Lukavce na Novojičínsku tradiční jízdou na koních

Ilustrační foto: velikonoční jízda v klášteře Mariina Hvězda v Lužici(Marienstern, Panschwitz-Kuckau)
Autor: Wikimedia Commons

Lukavec (Novojičínsko) - Památku vzkříšení Krista uctili na Boží hod velikonoční obyvatelé Lukavce na Novojičínsku tradiční jízdou na koních okolo osení. Do polí hodinu po poledni vyjely na koních dvě desítky mužů v černých oblecích. První z nich držel v rukou kovový kříž, který uctil políbením a pak ho předal dalšímu jezdci. Tuto velikonoční tradici obyvatelé Lukavce, což je místní část Fulneku, dodržují od 17. století.

"Jako naši předkové si tímto způsobem vyprošovali požehnání pro svá pole a pro celou obec od zmrtvýchvstalého Krista, tak i my se snažíme zachovávat dědictví a zvyky našich otců," řekl ČTK k lukavecké tradici dlouholetý hlavní jezdec Václav David. Vloni předal kříž do rukou svého syna Jana Davida. Na jízdu okolo osení se organizátor jízdy vydal dnes už po pětačtyřicáté.

Jezdci objeli stavení v Lukavci i v nedaleké osadě Nové Dvory. Kde byl u statku velký dvůr a otevřela se vrata, udělali jezdci kolo ve dvoře. Jízda končila za doprovodu duchovních písní u pomníku padlých pod kostelem a za vyzvánění zvonů.

Velikonoční jízdy, také Jízdy křižáků či Jízda kolem osení (hornolužickosrbsky Jutrowne jěchanje také Křižerje, německy Osterreiten také Kreuzreiten) jsou starý velikonoční zvyk, který se do současnosti dochoval v německé Lužici a také v Lukavci v českém Slezsku. Jde o procesí jezdců na koních s cylindry, kteří jezdí v párech. V největších procesích jezdí dohromady až 500 jezdců.

Zvyk místní obyvatelé drží od středověku. "Jezdilo se i v jiných městech. Je to původní německá tradice. Okolní německá města ale byla po válce vysídlena a na jízdu se zapomnělo. Jezdí se jen v Lukavci, který byl přitom vždy český," řekl David. Podobnou tradici udržují už jen v Německu Lužičtí Srbové a do roku 1938 se udržoval i v Mikulášovicích ve Šluknovském výběžku.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)