Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Asad navštívil prastaré křesťanské město

Ze světa / juml / radiovaticana.cz / 23. dubna 2014 8:28
Asad navštívil prastaré křesťanské město

Klášter ve starokřesťanském syrském městě Malúla
Autor: Wikipedia.org / Yuber / Wikimedia Commons

Damašek/Malúla - U příležitosti velikonočních svátků navštívil převážně křesťanské město Malúla syrský prezident. Městečko, ležící 60 km od Damašku, před týdnem (14. dubna) dobyla vládní vojska po té, co bylo po čtyři měsíce obsazeno povstalci.

Návštěva Bašára al-Asada den před oficiálním zahájení kampaně před prezidentskými volbami vyhlášenými na 3. června měla zjevný politický podtext. Prezident byl v televizním zpravodajství ukázán jako obránce náboženským menšin před islámským fundamentalismem. V Malúle navštívil melchitský klášter Mar Sarkis, zničený z rukou „teroristů“, jak televize charakterizuje – nikoli neprávem – povstalecké skupiny. Asad během návštěvy označil ničení křesťanských sakrálních objektů za barbarství. Navštívil také řeckopravoslavný klášter sv. Tekly, z kterého byla před několika měsíci unesena skupina mnišek. Zdůraznil při tom, že „kulturní a lidskou historii Sýrie“ nelze vymazávat. Jeho výroky rozšířila televize a státní tisková agentura.

Syrští křesťané se stávají svědky brutálnosti, která nezná meze. Pro Vatikánský rozhlas to potvrdila sestra Raghida Al Mhourá, bývalá ředitelka katolické školy v Damašku:

Ve městech a vesnicích okupovaných ozbrojenými skupinami džihádistů nebo muslimských extrémistů se křesťané ocitají před alternativou: šahada, tedy muslimské vyznání víry, nebo smrt. Někdy dostanou také možnost vyplatit se. A protože křesťané nemohou svou víru zapřít, volí mučednictví. Často bestiální, nepředstavitelné násilí. Například v Maalule byli ukřižováni dva mladí křesťané, protože odmítli islámské vyznání víry. Řekli jim: Chcete tedy umřít jako váš Mistr, v kterého věříte. Můžete si vybrat: buď šahada nebo vás ukřižujeme. Ukřižovali je. Jednoho před zraky vlastního otce, které pak také zabili.

Situace v Sýrii zůstává nadále nepřehledá. Boje mezi povstalci a vládní armádou pokračují. Ke včerejšímu datu agentury mluví o 270 mrtvých. Asadovo rozhodnutí vyhlásit prezidentské volby je kritizováno mezinárodním společenstvím, které je označuje za překážku k hledání politického řešení konfliktu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 73)